Nykyään kaupoissa on todella paljon pasta tarjontaa gluteeniherkille, keliakikoille, sekä heille, ketkä haluavat vältellä yleisesti gluteenia, niin kuin minä. Gluteenittomasta ruoasta vatsa ei mene sekaisin, eikä turvota. Käytin siis Palmuston kikhernepastaa, joka maksaa esimerkiksi Ruohonjuuressa alle 4e. Siinä on proteiinia sen verran paljon enemmän, että nälkä pysyy poissa pidempään kuin vehnähöttöpastassa. Miksi en suorastaan rakasta, enkä hypi innosta vaaleasta pastasta, tai leivästä – koska ne ovat ruokateollisuuden muuntelemia, eivätkä ole enää alkuperäisviljaa ja usein niissä on suuria määriä myrkkyjä, mitä on käytetty kitkemään rikkaruohoja, sekä tuholaisia/hyönteisiä vastaan. No ne myrkyt sitten päätyvät lautasellemme köyhdyttäen kehoamme ja aiheuttaen ainakin minulle vatsanväänteitä. En niitä kokonaan välttele ja välillä tykkään syödä rönsyilevästi, koska en ole niin ehdoton. Mutta pääsääntöisesti rakastan ravita kehoani terveellisellä ruoalla.

Olen tilannut Makupisteen kauppa-auton kautta luomuvihanneksia muutaman kerran syksyn aikana ja viime viikolla ostin muutaman kilon kotimaisia luomujuureksia. Tällä hetkellä ovatkin sesonkiruokaa. 🙂 Toki ostan vihanneksia myös ihan kaupastakin, mutta tykkään tukea erilaisia tuottajia ja pienyrityksiä, joten kun Suomessa alkaa taas sesonkiaika kaikille kasviksille, teen tilauksen suoraan tuottajille ja päivittäistavarakaupasta ostan taas vähemmän.

Löysin super helpon reseptin juureksille. Ohje löytyi Risentan kautta, jotka muuten myy hyviä gluteenittomia pastoja hyvinvarustelluissa ruokakaupoissa ja osa löytyy myös luomuina. SUPERIA!! 🙂

Ohjeessa oli papufettuccine pastaa, mutta sovelsin sen kikhernepastaksi, jota söin paahdettujen uunijuuresten kanssa – yrttien keran.

Ohjeessa on määrällisesti annokset kahdelle ja yhdelle tosi iso annos, joten suosittelen lisäämään määriä, jos haluat tehdä monelle ihmiselle, tai isompia annoskokoja.

Ainesosat:

1/2 paketti Palmuston kikhernepastaa
500g juureksia (esim. palsternakka, porkkana, juuriselleri, punajuuri)
1 punasipuli ja 1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
½ ruukku rosmariinia
½ sitruunan mehu
2 tl suolaa
mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
Koristeluun: timjamia, raastettua sitruunan kuorta, parmesaanilastuja

Alla ohje:

1. Lämmitä uuni 225 °C:een (200 °C kiertoilma).
2. Kuori sipulit ja juurekset ja leikkaa paloiksi. Sekoita sipulit, juurekset ja kuoritut valkosipulinkynnet sitruunamehun, oliiviöljyn ja rosmariinioksien kanssa. Laita uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Paahda uunissa noin 30 minuuttia.
4. Keitä kikhernepasta, tai muu pasta pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.
5. Sekoita juurekset keitetyn pastan joukkoon. Viimeistele raastetulla sitruunan kuorella, tuoreella timjamilla ja parmesaanilastuilla, tai muulla haluamallasi juustolla, tai voit tehdä ruoasta täysin vegaaninkin, ilman juustoa ja tehdä esimerkiksi jonkun kastikkeen.

Mukana palsternakkaa, punajuurta, porkkanaa, valkosipulia, punasipulia ja keltasipulia.

Tiesitkö että : Juureksissa on runsaasti vesiliukoista kuitua, niissä on antioksidantteja, jotka hillitsevät kehon hiljaista tulehdusta, ehkäisevät soluvaurioita eivät nosta verensokeria pilviin eivätkä väsytä. 

Juurekset ovat yllättävän ravinnerikkaita. Erittelen ruoassani olevien juureksien ravinteita nyt alempana tekstissä.

Palsternakka:

Palsternakka päihittää kaikki muut juurekset kaliumpitoisuudellaan 590.0 mg/100g. Kalium on tärkeä vastavaikuttaja ravinnon korkealle suola- eli natriumpitoisuudelle ja auttaa verenpaineen hallinnassa. Palsternakassa on kuitua yhtä paljon kuin grahamleivässä, joten se antaa puhtia laiskalle suolelle. Palsternakka on myös hyvä folaatin lähde.

Punajuuri:

Sisältää monipuolisesti kivennäisaineita:

 • Paljon kaliumia
 • Kalsiumia
 • Magnesiumia
 • Natriumia
 • Kuparia
 • Rautaa
 • Sinkkiä

Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan.

Porkkana:

Porkkana on täynnä Beeta-karoteenia.

Ihmisen elimistö muuttaa Beeta-karoteenin A-vitamiiniksi. A-vitamiini vaikuttaa muun muassa näön pysymiseen normaalina, rauta-aineenvaihduntaan, ihoon ja immuunijärjestelmään.

Porkkanassa on myös:

Hyvin kaliumia, jota keho tarvitsee muun muassa lihasten ylläpitoon ja munuaisten toimintaan.
Porkkanasta saa myös seleeniä. Se on tärkeä hivenaine, joka sitoo elimistölle haitallisia raskasmetalleja.

Valkosipuli:

Alentaa korkeaa verenpainetta laajentamalla verisuonia ja hidastamalla sydämen lyöntinopeutta. Se rentouttaa sydäntä ja sileää lihaksistoa. Valkosipuli tehoaa myös bakteereihin, jotka ovat tulleet joillekin antibiooteille resistenteiksi. Se estää myös mahahaavan ja- syövän syntyyn yhteydessä olevan Helicobacter pyroli –bakteerin kasvua. Valkosipulin syöminen torjuu bakteereja verestä ja virtsasta. Se saattaa lievittää heinänuhan ja muiden allergioiden oireita. Sen on todettu vähentävän mm. peräsuoli-, paksusuoli-, maha-, rinta-, eturauhas-, ruokatorvi-, iho- ja aivosyöpien esiintymistä.

Sillä on ennaltaehäisevää apua flunssaan, sekä flunssan aikana saattaa auttaa sen nujertamiseen. Tietenkin tämä tapauskohtaisesti, jokainen nimittäin reagoi kehonsa kanssa niin eri tavoin, eri ruoka-aineisiin. Tässä linkki www.valkosipuli.fi – sivuille, jossa lukee miten paljon valkosipulista onkaan apua.

Lista valkosipulin terveellisyyksistä on niin pitkä, etten voi mitenkään luetella niitä tässä tekstissä. Luin valkosipulista Sinikka Piipon – Elinvoimaa mausteista – kirjasta ja teksti jatkui ja jatkui. Vaikuttava valkosipuli siis. 😉

Muistathan suosia kuitenkin luomuvalkosipulia, sillä monesti ulkomailta tulleet tehotuotannon valkosipulit on täynnä erilaisia myrkkyjä, säteilytetty, valkaistu ja muutenkin niiden ravintoarvot ovat hurjasti alhaisemmat kuin luomun. Itse löysin syksyllä REKO -jakelun kautta suomalaista valkosipulia, mitä ei yleensä saa mistään. Suosin todella usein Suomalaisia tuottajia, tai ainakin niin paljon ja usein, kun vain suinkin pystyn.

Punasipuli: 

Punasipulin uloimmissa kerroksissa on runsaasti antioksidatiivisia antosyaaneja, joista punasipuli saa syvänpunaisen värinsä. Mitä useamman kerroksen sipulia kuorii, sitä vähemmän siihen jää antioksidantteja. Poista punasipulista vain uloin, kuiva kuorikerros

Keltasipuli:

Tieteellisissä tutkimuksissa sipulista on löydetty myös flavonoideja, joiden on todettu vaikuttavan sydän- ja verisuonitautien sekä syöpäsairauksienkin synnyn ehkäisyyn. Lisäksi sipulin on havaittu alentavan kolesterolia

Tietysti mukana on ollut ravinteita tuomassa villiyrteistä – se on itsestäänselvyys, kun minä laitan ruokaa. Ilman niitä en nykyään ruokiani syö. Kuvassa on Korpijoutsenen yrttisekoituksia ja Helsinki Wildfoodsin nokkosrouhe, joita lisään valmiseen ruokaan n. 1tl-1rkl per jauhesekoitus. Sekä myös itse keräämiä mustaherukan-, sekä punaherukanlehtiä  – äärimmäisen hienon etiketin kera. 😉 Tiedän, että etiketissä pitäisi lukea päivämäärä milloin ne on kerätty, mutta aloittelevana yrttihirmuna sen puuttuminen nyt suokoot. Myös sitä lisään n. 1 tl verran ruokaani sormilla murustaen.

Tiestikö miten terveellisiä herukan lehdet oikein ovatkaan?

Mustaherukan lehdissä on paljon:

 • ”C-vitamiinia n. 310mg/100g
 • haihtuvaa öljyä, jossa on sabineenia ja limoneenia; orgaanisia happoja, piihappoa, hartsia, parkkiaineita, flavonoideja ja kivennäisaineita

Punaherukan lehdissä on todella paljon C-vitamiinia jopa 900mg/100g. Lehtiä kannattaa syödä salaatissa tai leivän päällä niiden todella korkean C-vitamiinipitoisuuden vuoksi.” – Lähde: Sinikka Piippo – Suomalaiset marjat kaikki metsän ja puutarhan lajit – kirja

Olen syönyt mustaherukan ja punaherukanlehtiä leivän päällä ja sanon vaan että ISO NAM!!! <3 On se aika ihanaa syödä vaikka siemennäkkäriä, tai muuta leipää, jossa salaatin sijaan käytätkin herukanlehtiä, joissa on vielä herukan makua! <3 Se on todella hyvän makuista!

Sekä tietenkin lisäilen lähes päivittäin nokkosta minne vain keksinkään. Se on Suomen ravinnerikkaimmista villiyrteistä ja on löytänyt paikkansa minun ruuistani ja sydämestäni. Lempparini ravinteillaan. <3

”Sisältää runsaasti:

 • proteiinia
 • ravintokuitua

Nokkosessa on saantisuosituksiin nähden merkittäviä määriä

 • kalsiumia
 • magnesiumia
 • kaliumia
 • fosforia
 • rautaa

Etenkin kalsiumia on runsaasti (263 – 788mg/ 100g), joten nokkonen sopii kalsiumin lähteeksi myös kasvisruokavalioon. Nokkonen sisältää merkittäviä määriä C-vitamiinia, folaattia, A- , B-, (B1, B2, B3, B5, B6) E- ja K-vitamiineja sekä on täynnä mineraalisuoloja.” Lähde: Sinikka Piippo – Villivihannekset

Sekä ah, niin maukasta timjamia, joka on muiden yrttien tavoin hyvin ravinnerikas:

”Timjami on antioksidantti maksalle, sydämelle ja aivoille, se hidastaa vanhenemista ja estää reumatismia. Sillä on sekä virkistävää että rentouttavaa vaikutusta. Pieninä määrinä timjami on kohdun kouristuksia lievittävää, suurina annoksina kohtua stimuloivaa sekä kuukautisia edistävää ja kuukautiskipuja helpottavaa. Samoihin kipuihin toimii myös ihana villiyrtti poimulehti, koska siinä on salisyylihappoa. Teen poimulehdestä oman postauksen keväällä, tai alkukesästä. Silloin kun on sen sesonki ja niitä voi kerätä.

Timjamissa on:

 • C-vitamiinia
 • B-vitamiineista, B1, B2, B3, B5, sekä B6
 • kalsiumia
 • magnesiumia
 • natriumia
 • sinkkiä
 • kuparia
 • seleeniä
 • antioksidanttisuus on korkea 27 426/100g, kun mustikassa on yli 4000/100g” – Lähde: Sinikka Piippo – Elinvoimaa mausteista

Käytän yrttejä juuri siitä syystä, että ne ovat usein ravinnerikkaampia kuin moni vihannes, tai salaatti ja niitä tarvitsee muutenkin vähemmän saadakseen tarvittavat hyödyt.

Ruokaan lorahti vähän enempi öljyä ja lautanen onkin sen näköinen. 😀 Ei siis kovin kaunis, tai visuaalinen. Hankin kyllä paremman kameran jossain aiheessa niin kuvalaadutkin tulevat olemaan jatkossa sen mukaisin. 😉

Kaiken kaikkiaan helppoa, vaivatonta ja todella hyvää ruokaa, sekä yksinkertaisella tavalla terveellistä. Ja eikun syömään. <3

 

Lähteet:

Kirja: Sinikka Piippo – Elinvoimaa mausteista

Kirja: Sinikka Piippo – Suomalaiset marjat kaikki metsän ja puutarhan lajit

Kirja: Sinikka Piippo – Villivihannekset

Valkosipulin terveysvaikutukset

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *