Lueskelin Helsinki Wildfoodsin Villiyrtit Hyvinvointia Kotikulmilta – kirjaa, jossa oli super herkullisen oloinen resepti nokkosspeltittolle, eli spelttiryyneistä valmistettua risottoa, kera nokkosten. Reippaana lähdin Citymarkettiin etsimään spelttiryynejä, huomatakseni, ettei niitä ollut. Kuulemma kauppias laittaa ne toivelistalle. 🙂 Päätin kuitenkin ostaa speltin sijaan gluteenitonta ja päädyin Urtekramin luomubasmatiriisiin. En halunnut tällä kertaa käyttää kokojyväriisiä. Miksi en suostunut ostamaan kokojyväriisiä, josta usein puhutaan terveellisempänä, kuin höttö valkoinen? Päätin tuoda biohakkerin käsikirjasta otteen tähän blogiin, joka menee näin:

”Täysjyväriisi on ravinteikkaampaa kuin valkoinen riisi, mutta se sisältää ravinteiden imeytymistä häiritseviä antiravinteita ja muita myrkkyjä kuten maaperästä peräisin olevaa arseenia. Täysjyväriisin ravintoarvot laskevat merkittävästi, kun sitä kypsennetään. Valkoiset riisit (kuten basmati, jasmiini) ovat ravinneköyhempiä kuin täysjyväriisit, mutta eivät toisaalta sisällä lainkaan antiravinteita. Valkoinen riisi sisältää pääasiassa tärkkelystä ja hieman proteiinia sekä joitain hivenaineita. Epäpuhtauksien poistamiseksi riisi kannatta joka tapauksessa liottaa kunnolla.”

Tämä ei nyt tarkoita, etten suostu syömään täysjyväriisiä ikinä koskaan. Se tarkoittaa sitä, etten tällä kertaa sitä ostanut ja tiedostan, että täysjyvässä on antiravinteita ja suolistolla on kovempi työ sen sulattamisessa. Tiesithän, että esimerkiksi täysjyväleivät, jotka on leivottu hiivaan, eikä juureen, on suolistolle myös rankka kokemus. Kun leipä on leivottu juureen, hapattaa sen antiravinteet ja aloittaa maitohappokäymisen, joka pehmentää antiravinteet, jolloin suolistolla on huomattavasti pienempi työ sulattamisen kanssa.

Tein tämän postauksen reseptin Helsinki Wildfoodsin ohjeiden pohjalta, kuitenkin hiukan muunneltuna omannäköiseksi. Varoituksen sanainen, tämä oli t-o-d-e-l-l-a hyvää! Poikaystävä tykkäsi myös ja sain paljon kehuja. 😉

Punajuuri – kanttarelli – nokkosrisottohässäkkä:

( 2 – 4 hengelle )

  • 2-3 dl kanttarellia
  • 2 dl basmatiriisiä
  • 2 pientä punajuurta
  • 3 dl tuoretta nokkosen lehtiä tai 4 rkl kuivattua nokkosrouhetta
  • 1 keltasipuli
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 4 dl kasvislientä
  • raastettua vahvaa juustoa

Otin ruokaa mukaan, kun lähdimme päiväksi merelle ja ankkuriin Isoon Vasikkasaareen. Aika siistiä syödä herkullista ruokaa, kauniissa auringonpaisteessa ja merellisissä maisemissa.

Nyt kun alkaa punajuuri olemaan sesongissa, oli se tietenkin lisättävät tähän reseptiin mukaan. Kanttarellit vasta sesongissa onkin ja nokkosia luonto täynnä, hyödynnä niitä myös. Päätin tämän hässäkän tehdä risottoriisin sijaan, basmatilla, sillä en jaksanut alkaa valmistamaan tätä ruokaa pidemmän kaavan kautta – siksi basmati. Voit halutessasi käyttää risottoriisiä ja näin ollen lisätä myös valkoviiniä reseptiin.

Tein tämän ruoan jo viime viikonloppuna ja kanttarellit lisäsin vasta viimeisimpään ruoka-annokseen, mitä oli jäänyt jäljelle. Ensimmäisissä annoksissa kanttarelleja ei siis ollut. Upeat keltavahverot, eli kanttarellit sopivat tähän hässäkään niin hyvin. 🙂 Lisää sinä niitä heti ruoan valmistuksen vaiheessa. Ostin kanttarellit Reko-lähiruokarenkaan kautta, mutta jos vain löydän upean apajan sieniä, menen heti keräämään. 🙂

Ruoan tekoon: 

1.  Kuutioi punajuuri, höyrytä tai keitä, mutta älä anna ylikypsyä. Punajuuriin saa jäädä hiukan purupintaa.

2. Hienonna sipuli pieneksi ja lisää kattilaan. Kuullota sitä hetken aikaa voin tai öljyn kanssa, mausta suolalla ja haluamilla mausteilla.

3. Lisää basmatiriisit sekaan ja paista kevyesti hetken aikaa. Lisää 2 rkl omenaviinietikkaa, jatka paistamista ja anna etikan haihtua. Lisää kasvisliemi ja anna keittyä hiljalleen kannen alla, kunnes suurin osa liemestä on imeytynyt riiseihin.

4. Lisää kypsyneet punajuuret, tuore tai kuivattu nokkonen sekä pienemmiksi leikatut kanttarellit sekaan ja paista hetken aikaa. Raasta risottohässäkkään noin 1-2 dl verran juustoa ja sekoita hyvin. Voit ohentaa vedellä tai jäljelle jääneellä kasvisliemellä risottoa, jos liian puuromainen.

Aseta ruoka lautaselle haluama määrä ja raasta päälle vielä juustoa, mausta hiukan suolalla, lisää halutessasi mausteyrttejä ja nauti – esimerkiksi tilli sopii tähän super hyvin. Jostain syystä tillin ja muiden maut sopivat keskenään täydellisesti. Tietenkin uskollisena villiyrteillä, kun olen, lisäsin vielä siankärsämöä ja litulaukkaa.

Katsokaa mikä väriloisto!! <3

Miten siistiä valmistaa sesonkiruuista upeita väreillä kyllästettyjä annoksia. Se ei ole pelkästään ilo silmille, mutta myös makunystyrät juhlii mahtavista mauista.

Hyvää viikonloppua just sulle. <3

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *