Peltokanankaali, se kauniin keltaisten kukkien koristama, kirpsakan makuinen ja C-vitamiinia vilisevä kaunokainen. <3

Peltokankankaalia (keltaiset kukat) ja vihreänä vierellä litulaukkaa. <3

Kauniit keltaiset kukat, ovat ihana lisä esim. smoothien päälle, salaattiin, leivän päälle, ruokien päälle/sekaan. Vihreät lehdet vierellä taas litulaukkaa, valkoisten kukkien kera.

Keltaiset kukat piristävät auringonlailla smoothieta. Peltokanankaalin vierellä kuvassa pihlajansilmuja. Maistuu niin hyviltä – mantelilikööriltä/marsipaanilta. Niiden sesonki on loppukeväästä, joten enää niitä ei voi kerätä, mutta ensi keväänä taas.

Peltokanankaalin kukkia, litulaukankukkia ja lehtiä, maustamassa hyvää juureen leivottua sämpylää, avokadon lisäksi.

Maistatin peltokanankaalia hyvälle ystävälle yksi kerta iltakävelyllä ja sen kirpsakka jälkimaku potkaisi kurkkuun. Ne ovat ne ravinteet, mitkä sieltä tuli kehoa voimistamaan soturin lailla. 🙂

Tiesitkö, että peltokanankaalin kukkanuppuja voi käyttää parsakaalin tavoin. Kukkanuput kasvavat keväällä ja nyt kesällä peltokanankaalit jo kukkivat. Kukat voi käyttää, kuten yllä kerrottu. Ennen kukintaa myös lehdet ovat parhaimmillaan ja isoimmillaan. Lehtiä voi käyttää kräkkereiden ja leipien päälle, ruoan sekaan, salaattiin, paistettujen juuresten mausteeksi ja koristeeksi.

Missä kasvaa?

Olet varmasti nähnyt autoteiden varsilla paljon keltaisia kukkia kesäisin. Ne ovat peltokanankaalia. Kasvaa myös: pelloilla, pientareilla, niityillä, laidunmailla ja kivikkoisilla rinteillä aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta.

Peltokanankaalia on useimmiten tienvarsilla ja paikoilla, missä se kerää herkästi ympäristömyrkkyjä. Jätä tienvarsilta poimimatta.

Miten tukee terveyttä ja hyvinvointia?

Peltokanankaali sisältää:

 • C-vitamiinia
 • A-vitamiinia
 • flavonoideja
 • saponiineja

Kasvi on myös diureettinen eli nesteitä poistava ja auttaa suoliston hyvinvointiin.

Tein hyvää pastaruokaa minulle ja poikaystävälleni, joka nautti annoksestaan ilomielin. Lisäilin pastaan fiiliksen mukaan muitakin vihanneksia ja villivihanneksia. Siitä ohje sinulle alla:

Peltokanankaali-kasvispasta (gluteeniton):

 • kourallinen peltokanankaalin kukkia ja lehtiä
 • kourallinen kirsikkatomaattia
 • kourallinen piharatamoa
 • kourallinen litulaukkaa
 • puolikas kesäkurpitsa
 • 250 g pastaa (gluteeniton Palmuston pasta on erinomainen – löytyy esim. Ruohonjuuresta)
 • parmesaania
 • pari valkosipulinkynttä

Leikkaa valkosipuli pieniksi kuutioiksi, leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi ja kesäkurpitsa pieniksi paloiksi. Lisää voita tai kookosöljyä pannulle ja lisää sinne kirsikkatomaatit ja kesäkurpitsa. Kuullota hetken aikaa. Lisää valkosipulinkynnet ja suurin osa peltokanankaalin kukista ja lehdistä sekä piharatamot pannulle ja kuullota kaikkia hetken aikaan. Jätä kuitenkin 1/3 osa peltokanankaalin kukista ja lehdistä sekä piharatamon lehdistä paistamatta ja lisää ne tuoreena, valmiin ruoan päälle.

Keitä pastat noin 5 min ajan kiehuvassa vedessä. Palmuston kikhernepasta valmistuu yllättävän nopeasti, joten kauaa niiden ei tarvitse kattilassa porista.

Lisää valmis pasta muiden ruokien sekaan pannulle ja lisää vähän voita tai öljyä vielä päälle ja paista 1-2 min miedolla lämmöllä kaikkia yhdessä, jolloin pasta saa mukavaa makua ja rakennetta. Aseta ruoka paiston jälkeen lautaselle.

Keto-orvokit, nuo kauniit ja pienet hennot kukat sopivat jälkiruokien koristeluun erinomaisesti, tai minun kohdalla pastaruoan koristeluun. 😀 Ovat siis syötäviä ja myös sinä voit niitä hyödyntää.

Raasta päälle vielä parmesaanijuustoa, tai vegaanit voivat käyttää ravintohiivahiutaleita sekä lisää peltokanankaalin kukkia ja silputtua peltokanankaalin lehtiä, valkosipulimaisen makuista litulaukkaa ja hiukan sieneltä maistuvaa piharatamoa. Maista ja huomaa sienimäinen maku.

Bon Appétit <3

HUOM! Jos et lähde villivihanneksia keräämään, voit kaiken villivihanneksen korvata mielesimukaisilla mausteyrteillä, pinaatilla yms. 🙂

Löydät villivihanneksia myös kuivattuina luontaistuotekaupoista, kuten Ruohonjuuresta (esim. Helsinki Wildfoods , Ritolan Willit) ja tuoreena esimerkiksi Stockmannilta.

Lähde:

Helsinki Wildfoods – Villiyrtit, hyvinvointia kotikulmilta – kirja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *