Eilen sain kunnian tarjoilla ravinnerikasta, itse tehtyä pestoa siskoni valmistujaisjuhlissa kaikille vieraille. Siskoni valmistui korkeakoulusta upein arvosanoin, sai stipendin hyvästä koulumenestyksestä, ja samaan aikaan hoitaa miehensä kanssa ihanaa tyttöään ja minun rakasta kummityttöäni. Hänen norsun hermoille olisi minullekin käyttöä, ja hän toimiikin inspiraationa minulle kärsivällisyydellään. <3

Sain super ihania kehuja pestosta. Ihmiset aidosti tykkäsivät siitä ja se jos jokin lämmitti mieltä <3 Osa halusi reseptiä pestoon ja kyselyjä tuli, olenko ajatellut alkaa myymään näitä. En nyt ihan heti ole, mutta edelleen, lämmitti mieltä. <3

Villivihanneksista voi valmistaa todella herkullisia kastikkeita, pestoja, ruokia, salaatteja, piirakoita, yrttiöljyjä ja vaikka mitä. Ne pitävät sisällään uskomattoman hyviä aromeja ja makuja, joita ei tulisi edes mieleenkään ja niitä voi hyödyntää niin lukemattomilla eri tavoilla. Jokainen voi toteuttaa omaa luovuuttaan ja fiilispohjalla valmistaa ruokaa miten haluaa.

Olen rakastunut litulaukkaan, jota olen tänä vuonna päässyt keräämään pari kertaa lähimaastostani. Asun Jätkäsaaressa, missä lähimaastoa ei rehellisesti sanottuna kovin paljoa ole, joten pyöräilen pois vilkkaalta maantieltä sellaiseen suuntaan, jossa näen olevan sen verran puhdasta, että voin esimerkiksi litulaukkaa ja peltokanankaalia kerätä. Yleisesti ottaen, en kaupunkialueelta poimi melkeinpä mitään. Katson, että maasto mistä poimin, on puhdasta, eikä vilkkaita teitä ole vieressä.

Litulaukka on siitä ihana, että se on valkosipulimaisen ja sipulimaisen makuinen. Valkosipuli on itsessään super terveellistä, jota ei tarvitse korvata pois, mutta litulaukka voi olla hyvä lisä valkosipulin rinnalla. Tein vähän aika sitten peltokanankaalipastaa, muiden herkkujen kera, josta saatte myös reseptin ja siihen pastaan ripottelin päälle pieneksi leikattua litulaukkaa sekä sekaan valkosipulia. Ne voivat yhdessä tuoda oman lisänsä ruokiin. Litulaukka sopii erityisesti pastaruokiin, pestoihin, yrttiöljyihin ja piirakoihin.

Litulaukka-vuohenputki-kuusenkerkkäpestoa, jota tein viikko sitten ja otin mukaan veneellemme. Tarjoilin siellä sitä poikaystäväni veljille ja veljen vaimolle gluteenittoman kastanjanäkkäreiden päällä.

Olin muutama päivä sitten hyvän ja inspiroivan ystävän kanssa iltakävelyllä, joka katseli kun kiipesin pitkin kallioita litulaukkojen ja peltokanankaalien perässä. Litulaukkaa piti saada valmistujaisjuhliin ja peltokanankaalia pastaruokaan. Tosin asenteesta annan isot pisteet, sillä ystäväni, jolla oli tiukka mekko päällä, tuli perässäni. 😀 Maistatin hänelle litulaukkaa ja hän oli positiivisesti yllättynyt, miten sipulimainen maku litulaukassa olikaan. Suosittelen litulaukan ottamista mukaan ruokiisi, niin hyvää se on. Toki, makukysymys tämä.

Tiesitkö, että litulaukkaa on syöty jo 7000 vuoden ajan. Toivon, että tästä eteenpäin, vuosituhansien ajan hyödynnettyä villivihannesta löytyy monien keittiöstä sen sesongin ajan (touko-syyskuu). Se, kun sisältää A-, ja C-vitamiinia sekä vanha kansa on tuntenut litulaukan verta puhdistavana ja tulehduksia ehkäisevänä.

Mistä kasvaa? Vanhoissa pihapiireissä, lehtomaisissa puistoissa, tienvarsilla, pihoilla. Lähinnä Etelä-Suomessa ja länsirannikoilla. Ethän kerää mitään tienvarsilta. Ne eivät ole puhtaita paikkoja ja villivihannekset keräävät siellä itseensä ympäristömyrkkyjä.

Voit käyttää villivihanneksia kuin mitä tahansa vihannesta, tai maustekasvia. Saat kehollesi erityisen hyödyn ja vielä ilmaiseksi.

Villivihannesten vihreys, vitamiinit, antioksidantit, flavonoidit emäksisöivät happamaa kehoa. Jos olet tottunut syömään vähän vihreää ja paljon lihaa, pastaa, kahvia, herkkuja yms, voi kehosi olla alttiimpi tulehduksille. Kasvikset, villivihannekset, marjat ja hedelmät, emäksisöivät ja näin tasapainoittavat kehosi toimintaa.

Alla ohjeet kahteen ihanan herkulliseen reseptiin. Toinen on vegaani ja toisessa on käytetty parmesaania.

Litulaukka-vuohenputki-kuusenkerkkäpesto (vegaani):

 • 2 dl Litulaukan lehtiä ja kukkia
 • noin. 1 l vuohenputkia
 • 1-2 rkl kuusenkerkkiä
 • 0,5 dl ravintohiivahiutaleita
 • 1 dl cashewpähkinöitä
 • 1 dl extra-neitsytoliiviöljyä
 • ripaus suolaa

Voit valmistaa tämän peston myös ilman kuusenkerkkiä. Lisäsin ne siihen spontaanisti muutenkin jälkijunassa, sillä tarvitsin hiukan kirpsakkuutta mukaan.

Lisää kaikki ainekset tuoreena tehosekoittimeen. Lisää öljyä, jos pesto ei ole tarpeeksi juoksevaa. Pestoa voit käyttää näkkäreihin tai pastaruokiin. Antaa ihanaa lisämakua ruokiin. <3

Nokkos-litulaukkapesto:

 • 2 dl litaukan lehtiä ja kukkia
 • 5 dl nokkosia
 • 1 dl paahdettuja pinjansiemeniä
 • 1 dl parmesaania
 • 1 dl extra-neitsytoliiviöljyä
 • ripaus suolaa

Voit ryöpätä nokkoset ennen käyttöä. Itse en ryöpännyt, sillä olen kerännyt nokkoset puhtaasta maastosta, enkä pelkää mahdollisia nitraatteja. Käytin ne siis tuoreena pestoon.

Paahda pinjansiemeniä pannulla miedolla lämmöllä vain hetken aikaa. Älä anna kuitenkaan ruskistua. Pinjansiemenet saavat makua esille, pienellä paahdolla. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen. Lisää halutessasi öljyä, jos pesto kaipaa sitä. Lisää tätäkin herkkupestoa ruokiisi tai näkkäreiden päälle.

Pesto saattaa säilyä jopa viikon verran tuoreena. 🙂 Joten sen käytöllä ei ole kiire, mutta tuoreruokana, se ei säily kuitenkaan kovin kauaa. Pestoista tulee kuitenkin niin hyvää, että ne on syöty pois hyvin nopeasti. 😉 Herkullisia makuhetkiä sinulle. <3

Nämä gluteenittomat Le Pain des Fleursin luomu kastanjanäkkärit ovat oiva näihin pestoihin sekä juhliin. Helpot tarjoiltavat muiden herkkujen kera. Löytyy ruokakaupoista, ainakin meidän lähettyviltä, Ruoholahden Citymarketista sekä Boulevardin S-marketista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *