Miten innostunut smoothien valmistaja olet? Kuulutko heihin, ketkä valmistavat smoothieita joka päivä tai useamman kerran viikossa, vai oletko kenties niitä ihmisiä, ketkä eivät oikein syty smoothieista? Jos kuulut jälkimmäiseen, niin anna siitäkin huolimatta tälle tekstille mahdollisuus, sillä saatat ymmärtää, miksi smoothiet ovat tehopakkauksia ja varsinkin kylmän ja pimeän aikaan tarvitsemme energiaa.

Smoothien tarkoitus on olla tiivis vitamiinipommi, joka ravinteillaan hellii ja puhdistaa kehoa kuona-aineista, mitä kehomme varastoi nykypäivän ruokavaliolla, ilmansaasteilla sekä stressaavan ja kiireisen elämäntapojen takia. Smoothieilla on myös tärkeä rooli näin pimeän ja kylmän aikana, jolloin muutenkin mieli saattaa laahata. Silloin on tärkeää tankata vitamiineja ja terveellistä ruokaa, joka auttaa kehoa pysymään virkeämpänä.

Smoothien valmistaminen on loppuviimein todella nopeaa ja jos aamuisin sille ei jää aikaa, voit valmistaa sen jo edellisenä iltana, ja laittaa sen jääkaappiin odottamaan aamua.

Kuva pixabay

Itselle smoothien tarkoitus on antaa energiaa päivään, mutta myös antaa ne ravinteet mitä kehoni tarvitsee. Harva tulee syöneeksi ravinteita tarpeeksi päivän aikana ja smoothie onkin oiva tapa juoda niitä raaka-aineita, mitä ei tulisi muuten syötyä tarpeeksi. Tiestikö, että ravinteiden imeytyminen paranee, kun juomisen sijaan pureskelet hetken aikaa smoothieta. Pureskelu nimittäin aloittaa ruoansulatustoiminnan.

Olen monesti hehkuttanut monipuolisen ruokavalion puolesta, joka sisältää kasviksia, juureksia, hedelmiä, marjoja sekä yrttejä – ja tietysti myös mun rakkauspakkauksia villiyrttejä, mitkä tehostavat ravinteillaan minkä tahansa ruoan ja smoothien.

Upea nokkonen ja nokkosen siemeniä.

Minulle Suomen luonnon marjat, sienet ja luonnonkasvit ovat sydämen asia, isolla S:llä. Monet tuontihedelmät sekä kasvikset, ovat useinkin poimittu raakoina ja kypsyvät vasta kaupan hyllyillä. Raakana poimiminen takaa sen, etteivät tuotteet kerkiä pilaantumaan matkan varrella. Se takaa myös sen, ettei ravinteita ole lähellekään sen, minkä kuuluisi. Raakana poimittu banaani on kerinnyt saamaan vain osan ravinteista ja jää näin melko tehottomaksi, verrattuna kypsänä kasvaneeseen, joka on saanut maaperästä irti kaiken tarvittavan.

Vaikka smoothiessa onkin tuontihedelmiä, on niiden tarkoitus antaa mukavaa makua, joka on tehostettu myös kotimaisilla lehtikaaleilla, mitkä on poimittu anopin pihamaalta. Sellerillä, joka on ostettu Reko-lähiruokarenkaasta sekä itsepoimituista ja pakastetuista nokkosista ja marjoista. Voit ostaa kaiken haluamasi tietenkin kaupasta, sillä tärkeintä on se, että saat monipuolisesti ravineita kehoosi.

         Kuva pixabay

Parasta smoothieissa on se, että sinne voit lisätä halutessasi oman mielen ja maun mukaan raaka-aineita, mitä ei tulisi sellaisissa määrin välttämättä syötyä.

Ananas-mustikka smoothie:

 • 200g mustaherukkaa tai mustikoita (kumpi vain käy tässä smoothiessa. Mustaherukka tuo syvempää makua smoothieen)
 • 1/3 ananasta
 • 1 sellerin varsi
 • kourallinen minttua
 • kourallinen persiljaa
 • 2 lehtikaalin lehteä
 • 1 banaani
 • kourallinen luomu babypinaattia (vieläkin ravinteikkaan saat vaihtamalla kouralliseen tuoretta nokkosta, tai 1rkl kuivattua nokkosta, tai 2tl nokkosen hyviä rasvoja sisältäviin siemeniin)
 • vettä noin 4-5dl

Pilko ja kuori ananas sekä pilko sellerin varsi pienempiin osiin. Lisää ne ensin tehosekoittimeen veden kanssa ja sekoita keskenään. Lisää tämän jälkeen marjat ja banaani. Sekoita keskenään. Lisää loput ainekset ja sekoita vielä keskenään.

Koska haluan, että ymmärrät vielä enemmän, miksi ravinteet ovat niin tärkeitä, listaan alle jokaisesta raaka-aineesta lyhyen listauksen, mitä ne tuovat tämän smoothien mukana.

HUOM! Listaus on lyhyt, eikä tietenkään tuo kokonaiskuvaa, sillä jokainen pitää sisällään tuhansia ainesosia ja tämä onkin vain pintaraapaisu siitä. Emme voi myöskään täysin tietää, ovatko ravinteet tässä mittasuhteessa, mutta tämä antaa suuntaa ja ymmärrystä.

 • ”Mustikka = sisältää antioksidanttia nimeltä antosyaani. Mustikan sininen väriaine antosyaanilla uskotaan olevan muistia parantavia vaikutuksia.
 • Mustaherukka = sisältää antosyaania, jolla on samaisia vaikutuksia, kuin mustikalla. Mustaherukka sisältää myös hyvin säilyvää C-vitamiinia, joka tehostaa raudan imeytymistä.
 • Ananas = sisältää entsyymi -bromelainia, jonka uskotaan tukevan ruuansulatusta. Entsyymi auttaa lisäämään ravinteiden imeytymistä tehokkaasti ja auttaa näin ollen ruokaa pilkkoontumaan.
 • Selleri = Raaka selleri poistaa kehosta nestettä. Selleri sisältää mm. piitä ja kaliumia. Lehdet sisältävät enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin varsi.
 • Minttu = Minttujen teho perustuu vahvasti mentoliin. Jollei kasvilla ole mentolia, tehokin jää vähäiseksi. Mentoli on tehokkaasti desinfioivaa, antimikrobista ja tulehduksia ehkäisevää.
 • Persilja = On runsaasti folaattia, B-, A-, C-, K-, ja E-vitamiinia, karotenoideja, kaliumia, kalsiumia, rautaa, seleeniä ja kuituja. Persilja on antioksidanttista, antibakteerista, antifungaalista ja antiseptistä.
 • Lehtikaali = sisältää paljon hiven -ja kivennäisaineita, C-vitamiinia, kaliumia, karotenoideja ja lehtikaalin energiasisällöstä lähes 40% on proteiinia.
 • Banaani = mahtava määrä kuitua, joka edistää elimistösi kykyä pysyä loitolla ummetuksesta.
 • Pinaatti = sisältää glykoglyserolipidiä, jonka on huomattu suojaavan suolen
  pintaa tulehduksen aiheuttamilta vaurioilta.
 • Nokkonen = On todellinen terveyspoimmi, sillä siinä on monia antioksidantteja, vitamiineja, kivennäisaineita, steroleja ja fenoleja. Nokkosella on erinomainen PAF-esto, nimittäin se torjuu kipuja, tulehduksia ja histamiinin vaikutuksia.
 • Nokkosen siemen = Sisältää A- C- ja E-vitamiinia sekä hyödyllisiä rasvahappoja. Nokkosen siemenet sisältävät kaiken saman, minkä nokkonen, mutta tiivistetyssä muodossa. Siemeniä ei tulisi, eikä tarvitse käyttää suuria määriä kerrallaan, eikä pitkiä aikoja putkeen.” – Lähde: Piippo, Sinikka – Suomalaiset marjat & Piippo, Sinikka – Villivihannekset & Piippo, Sinikka – Elinvoimaa mausteista

Lähteet:

Piippo, Sinikka – Villivihannekset

Piippo, Sinikka – Suomalaiset marjat

Piippo, Sinikka – Elinvoimaa mausteista

https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/ruokavalio/tulehdukset-haviavat-yrteilla-yksi-ylitse-muiden

https://askelterveyteen.com/10-banaanin-loistavaa-terveyshyotya/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *