Eilen keksin tehdä itse yrttisuolaa. Olen mitä erilaisimpien ruoka-sivujen postituslistalla ja minulle oli tullut viikkoa aikaisemmin ohje yrttisuolan tekoon.

Eilen kävinkin REKO-jakelussa ostamassa yrttejä kyseistä suolaa varten. Tästä ruoka-jakelusta teen erillisen postauksen myöhemmin, mutta ne ketkä eivät tästä vielä tiedä, niin kyseessä on lähiruokatuottajien kesken oleva lähiruokarengas tai -ryhmä, jossa tuottajat ja me ostajat, käymme kauppaa. Kyseinen myynti kohdistuu facebookissa, mikä on todella helppoa ja vaivatonta. Nykyään niin moni asia tapahtuu verkossa muutenkin, mutta pääsen silti paikan päälle ruokani hakemaan ennakkoon sovitusta paikasta. Se paikka on meille kantakaupungin Reko-ryhmässä oleville aina sama ja se on joka toinen tiistai klo: 19.00 – 19.30 ja tässä tapauksessa eilen.

Facebookissa on eri ryhmiä paikkakunnittain. Helsingissäkin on monta omaa ryhmää, ihan niin kuin muissakin kunnissa on monta omaa. Mitä mahtavinta, että minä ostajana saan tukea suomalaista tuotantoa, vaikka olen vain pieni vaikuttaja, tekee se minut silti onnelliseksi, että saan varmasti tuoretta ruokaa ja tiedän varmasti miten ruokani valmistuu. Jos tuottaja ei ole alkuperää erikseen facebook-ryhmässä ilmoittanut  niin minähän menen ja kysyn sitä häneltä suoraan. 🙂 Edelleen niin helppoa ja vaivatonta. Tämäkin on rakkaudesta ruokaan – tilanne.

Jospa palaisin nyt yrttisuolaani. Sen valmistamiseen ei paljoa tarvita ja on todella kivaa. Voit tehdä oman makuisesi ja se siinä onkin parasta. Minä heitin vähän kaikkea, sillä jääkaapissa oli tuoreita villivihanneksia, joten yhdistin niitä mausteyrttien kanssa.

Yrttisuolan resepti:

 • Salvia
 • Timjami
 • Oregano
 • Persilja
 • Nokkonen
 • Siankärsämö

Otin jokaisesta yrtti-puntista pienen määrä ja kasasin ne yhteen pienen määrän villivihanneksien kanssa. Hakkeloin yrtit pieneksi hakkeluksesi. Mittasin määrän pilkkomisen jälkeen ja sitä tuli noin 2dl.

img_1331

Persilja, joka oli ollut jääkaapissa muutaman päivän, oli ehtinyt osittain jo kellastumaan, joten sen olikin hyvä löytää tiensä juuri tähän yrttisuolaan.

Noin 2dl pienemmäksi pilkotut yrtit ja n. 0,5dl suolaa heitin blenderiin, tosin meillä on normaalin kokoisen blenderin sijaan myös hyvin pieniä blendereitä, joista yksi niistä kuvassa näkyykin, jossa sitten surautin yrtit ja suolan muutaman sekunnin ja se oli valmis. Voit valmistaa yrttisuolan myös niin, että hakkeloit yrtit pienemmiksi ja sekoitat pieneksi pilkotut yrtit suolan kanssa. Blendaaminen ei ole siis pakollista.

img_1330

Enää yrttisuolan tarvitsi 1-2 päivää aikaa kuivua huoneenlämmössä. Kaadoin suolat uunipellille aseteltuun leivinpaperin päälle, myös lautanenkin tässä tapauksessa käy. Suola oli jo seuraavana aamuna valmis, koska suola imi itseensä kaikki kosteudet ja näin ollen kuivui todella nopeasti. Sain sen siis heti aamupalalle käyttöön. 🙂 Iso NAM! <3

img_1304

Yrttisuola valmistui yön aikana. 🙂

img_1334

img_1333

Meiltä ei löydy puhdistettua suolaa, vaan ainoastaan puhdistamatonta ruusu-, tai merisuolaa. Se tarkoittaa silloin sitä, että suola ei ole puhdistettu sen mineraaleista ja ns. epäpuhtauksista, eikä sitä ei ole teollisesti käsitelty, niin kuin monet suolat valitettavasti ovat. Kun suolat puhdistetaan, puhdistetaan ne valitettavasti myös meille tärkeistä mineraaleista ja jäljelle jää epäterveellinen ihmisen keholle tunnistamaton suola.

Tiesitkö, että esimerkiksi ruususuola sisältää yhteensä 84 erilaista alkuainetta kuten:

 • kuparia
 • fluoria
 • jodia
 • seleeniä
 • kromia
 • rautaa, hyvien suolojen lisäksi.

Kaikki ruususuolan sisältämät alkuaineet ovat kehollemme välttämättömiä. Tämä ei tarkoita, että ruususuola on ainoa vaihtoehto. Aivan hyvin siis kelpaa myös puhdistamaton merisuola. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *