Miten olisi pieni yrttivallankumous ja fiilistelyä kaikista yrteistä – tai milloin niistä en suoraan sanottuna fiilistelisi? 😉 Tämä postaus koskee siis muitakin, kuin luonnossa kasvavia villiyrttejä, siksi blogin otsikko on yrttivallankumous, villiyrttivallankumouksen sijaan.

Yrttien käyttäminen ei tule kalliiksi, eikä kiristä kukkaron nyörejä. Sitä ei aina tule ajatelleeksi, miten paljon terveysvaikutteita yrteissä onkaan. Ruoan tuunaaminen terveelliseksi, on loppujen lopuksi hyvinkin yksinkertaista ja tuoreiden yrttien lisääminen ruokaan ei pelkästään lisää makua, vaan lisää myös terveellisyyttä. Yrttien maailma on ihana sekä monipuolinen! 🙂

Tuoretta luonnosta löydettyä mäkimeiramia, eli oreganoa.

img_1501

Ote Sinikka Piipon Elinvoimaa Mausteista – kirjasta:

Ravintomme on aivan liian usein pitkälle jalostettua, jolloin siitä puuttuvat terveyttä ylläpitävät ainesosat. Nykytiede on löytänyt erilaisia tärkeitä ravintoaineita ja todentanut myös monia mausteiden terveysvaikutuksia. Mausteet tarjoavat terveellisen lisän ruokaan ilman ylimääräistä rasvaa, suolaa ja sokeria. Mausteet auttavat elimistöämme suojelemaan meitä elinympäristömme ja elintapojemme kuluttavuudelta sekä ikääntymisen vaikutuksilta.

Basilika, rosmariini, salvia ja valkosipuli estävät kasvaimia,

Chili estää veritulppia, parantaa ruoansulatusta ja verenkiertoa sekä poistaa kipuja,

Kaneli torjuu diabetesta,

Inkivääri torjuu merisairautta ja migreeniä,

Valkosipuli alentaa kolesterolia ja triglyseridejä sekä torjuu flunssaa ja kasvaimia,

Kurkuma alentaa verenpainetta ja torjuu Alzheimerin tautia,

Minttu ruoansulatusvaivoja, ärtyneen suolen syndroomaa ja ientulehdusta,

Laventeli puolestaan saa nukkumaan rauhallisemmin

Salvian avulla stressi ja vaihdevuosioireet helpottuvat.

Tässä vain muutama yrtti ja listaus niiden vaikutuksista, mutta jokaisella yrtillä ja mausteella on oma merkityksensä sinun kehossa. Kirjassa tuodaan myös hyvin esille se miten paljon merkitystä yrteillä on eri sairauksiin ja muutenkin miten ennen pidimme yrttejä lääkkeinä, jotka auttoivat meitä moniin vaivoihin.

”Skandinaviassa mausteita käytetään vähän – ja kroonisia rappeutumistauteja kuten Alzheimerin tautia, syöpää, diapetesta ja sydän- ja verisuonitauteja on paljon. Monien mausteiden antioksidanttisuus on korkeampi kuin millään muulla ruoka-aineella, joten niiden vaikutus tulehdusperäisiin sairauksiin, joihin suurin osa sairauksista kuuluu, on hyvin suuri. Mausteissa on valtava kirjo positiivisesti jaksamiseemme vaikuttavia antioksidanttisia ainesosia.

Mausteiden monipuolinen ja toistuva käyttö on terveydelle hyväksi, sillä mausteet sekä ehkäisevät että hoitavat terveysongelmia. Mausteissa terveyden avaimet, terveelliset ainesosat, ovat pienissä käyttökelpoisissa “pakkauksissa”, joita on helppo lisätä mihin tahansa ruokaan ja juomaan. Yksi gramma päivässä riittää!

Usein kuitenkin käytämme mausteita joko liian vähän tai liian rajoittuneesti, oivaltamatta mikä monipuolinen tereyden aarreaitta niissä piilee. Kaikki mausteet ovat olleet lääkkeitä. Nykytietämyksen valossa on aika nostaa ne jälleen siihen arvostettuun asemaan, missä ne ennen olivat!”

Sitä ei aina tule miettineeksi, miten paljon mausteilla sekä yrteillä on merkitystä ja miten hyvää ne tekevät kehollemme. Ruoan maustamisen lisäksi, yrttejä on pidetty aikoinaan lääkkeinä erilaisiin vaivoihin, jota enää nykyään todella harva osaa hyödyntää.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että ne mausteyrtit mitä ostat kaupasta, esimerkiksi rosmariisi, salvia, minttu yms. ovat villiyrttejä Etelä-Euroopassa ja kasvavat siellä luonnonvaraisena. Suomessa esimerkiksi nokkonen, siankärsämö, voikukka, vuohenputki, ovat taas täällä meillä villiyrttejä/villivihanneksia, jotka mielletään rikkaruohoiksi ja kasveiksi, mitkä pitäisi kitkeä pois, vaikka nekin voidaan ottaa hyötykäyttöön ja olenkin niistä teille monen monta kertaa blogissa kirjoittanut.

Suomen rankat sääolosuhteet ja neljä vuodenaikaa takaavat sen, että villivihannekset sisältävät valtavan määrän ravinteita ja suoja-aineita, sillä kasvit joutuvat taistelemaan ja suojautumaan säänvaihteluilta. Niitä kutsutaan antioksidanteiksi ja ne antioksidantit suojaavat kehoa ja taistelevat kehon puolesta, happiradikaaleja ja muita taudinaiheuttajia vastaan, kun syöt yrttejä.

Fytoravinteita viliseviä ja kauniin vihreinä komeilevia luonnosta kerättyjä yrttejä, kuten: (vasemmasta yläkulmasta oikeaan) siankärsämöä, nokkosta, mustaherukanlehtiä, oreganoa, poimulehteä, piharatamoa. (vasemmasta alakulmasta oikeaan) voikukkaa sekä vuohenputkea. 

Ennen kuin sesonki alkaa, ja pääsemme keräämään luontoon villiyrttejä, voi panostaa ravintoon, ostamalla valmiita yrttejä kaupasta. Vaihtoehtoja on niin monia ja jo pelkkä basilika pitää enemmän ravinteita sisällään, kuin mikään salaatti. Varsinkin vaalea jäävuorisalaatti sisältää oikeastaan pelkästään vettä ja hyönteismyrkkyjä, joten en näe miksi siihen pitäisi edes omia rahojaan käyttää. Muista nyrkkisääntönä se, että mitä tummempi väri, mitä vihreämpi salaatti/yrtti, sitä ravinnerikkaampi se on.

Nauti yrttien tuomista väreistä, mauista ja ravinteista ruoissasi.

Salviaa, mäkimeiramia, eli oreaganoa, persiljaa, sitruunaminttua sekä minttua.

Reko-lähiruokarenkaasta ostettuja yrttejä suoraan pientuottajilta. <3

img_1530Långötorpin puutarhan biodynaamisia ja niin ravitsevan ihania yrttejä. <3

PS. Tähän loppuun, on kerta kaikkiaan fiilisteltävä ulkomailta ostettuja mausteita ja yrttejä. Olimme viime kesänä poikaystäväni kanssa Toscanan auringon alla ja pienessä idyllisessä Chiannin kylässä – Toscanan sydämessä. Chiannin kylässä, saimme nauttia joka torstaina järjestettävistä pienistä markkinoista, mistä ostin kotiin paikallista kylmäpuristettua extra-neitsytoliiviöljyä sekä kuivattuja yrttejä.

PPS. Tein myös toisen matkan viime kesänä, ennen Toscanan matkaa. Matkasin perheeni luo Mallorcalle, missä he viettivät kaksi viikkoa ja minä siitä ajasta, viisi päivää. Ja, yllätys, myös sieltä toin yrttejä kotiin, tosin tuoreita, jotka sitten itse kuivatin.

Lähde:

Sinikka Piippo – Elinvoimaa Mausteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *