Nopea postaus eilisestä. Stadin Puutarhuri oli järjestänyt facebookissa tapahtuman, jossa ilmoittivat, että kaikki ovat tervetulleita keräämään heidän viimeisiä satojaan pois, eilen keskiviikkona. No sinne siis päätin matkata ja käydä katsastamassa paikan.

img_1810

img_1812

img_1808

img_1815

Sieltä löytyi myös kanoja, joita sai käydä ihastelemassa heidän aitauksissaan. Itse en viittinyt, kun aitauksessa vilisi niin monta lapsiperhettä, että jäin niitä ihastelemaan aitauksen ulkopuolelle.

Muovipussillinen lehtikaalia itse kerättynä maksoi 12e ja tosiaan sinne muovipussiin sai sulloa niin paljon, kuin vaan mahtui – ja niin tein. Oikein kauniita, vihreitä ja tuoreita lehtikaaleja lähti mukaani. Oli todella kivaa itse mennä sinne lehtikaalien sekaan ja katsoa sieltä mieleisensä. Niin ja löytyi sieltä myös palmukaalia, mitä otin pari nippua.

img_1830

img_1840

img_1819

img_1824

 

img_1827

Tiesitkö jo miten terveellisiä nämä kaalit ovat? 🙂

Ne sisältää paljon hiven- ja kivennäisaineita, kuten:

 • kaliumia
 • fosforia
 • B2-vitamiinia
 • K-vitamiinia
 • Karotenoideja
 • C-vitamiinia.
 • Lehtikaalin ja palmukaalin energiasisällöstä lähes 40 prosenttia on proteiinia.

Nämä aion pääsääntöisest mehustaa ja laittaa smoothiehen. Lehtikaalista irtoaa tosi paljon kuitua, joten tarvitsee aika hyvän mehustimen/mehupuristimen, jotta kuidut ei tulisi mehun sekaan. Se nyt ei sinäällään haittaa, mutta ehkä tätä on miellyttävämpi käyttää smoothiessa, missä blenderi rikkoo sen hyvin pieneksi. Blendereissäkin on eronsa, joten tosi halpa blenderi ei varmaankaan riko sitä kovin hienoksi.

Tarjolla oli myös juuriselleriä, varsiselleriä ja porkkanaa 4€/kg hintaan. Saimme painaa lapiolla maata ylöspäin juureksien vierestä, jotta saimme kerättyä niitä parhaiten maasta irti, repimättä niiden naatteja irti juureksista. Ostin vähän yli 2kg porkkanaa ja varsiselleriä. Näitä me sitten mehustellaan ja pistetään ruokiimme.

On väärä olettamus, että luomuvihannekset olisivat aina pienempiä, kuin tehotuotetut. Jos sitä en olisi tiennyt, olisin sen oppinut tällä reissulla!!

img_1860

Varsiselleri yllättää myös ravinteillaan. Se sisältää runsaasti mm:

 • C-vitamiinia
 • K-vitamiinia
 • Folaattia
 • B1, B2, B5, B6
 • A-vitamiinia
 • Molybdenia
 • Mangaania
 • Kalsiumia
 • Magnesiumia
 • Kuitua
 • Kaliumia

Tiesithän, että myös varsisellerin naatit voi käyttää. Jotkut tekevät niistä jopa pestoa. Itse mehustan. On peloteltu, että niitä ei voisi käyttää korkeiden nitraattipitoisuuksien takia. Olen kysellyt eri luomutuottajilta naattien käytöstä yleisesti ja kaikki ovat sanoneet, että voi hyödyntää. Tietenkin kasvatuksissa on eronsa, senkin takia, että tehotuotetuissa ravinnepitoisuus on huomattavasti köyhempää ja niissä on paljon kasvatuksissa käytettyjä myrkkyjä.

img_1834

Niin kuin näkyy, satoa on hyvin vähän enää jäljellä. 

img_1835

img_1839

Porkkana on täynnä Beeta-karoteenia.

Ihmisen elimistö muuttaa Beeta-karoteenin A-vitamiiniksi. A-vitamiini vaikuttaa muun muassa näön pysymiseen normaalina, rauta-aineenvaihduntaan, ihoon ja immuunijärjestelmään.

Porkkanassa on myös:

 • Hyvin kaliumia, jota keho tarvitsee muun muassa lihasten ylläpitoon ja munuaisten toimintaan.
 • Porkkanasta saa myös seleeniä. Se on tärkeä hivenaine, joka sitoo elimistölle haitallisia raskasmetalleja.

Myös porkkanan naatit mehustan, ihan niin kuin varsisellerinkin naatit.

Stadin Puutarhuri sijaitsee Herttoniemen kartanon vieressä ja ihana pieni maatilkku, aivan kaupungin keskellä. Kaunista paikkaa, sanon minä. Todella helpot kulkuyhteydet täältä Jätkäsaaresta paikan päälle. Alkuun mietin, että menenkö laisinkaan sinne mitään keräämään. En yleisesti innostu siitä, että mitään kasvatetaan ihan kaupungin lähellä, saatikka sitten aivan keskellä sitä. Pistää aina miettimään, miten kaupungin saasteet vaikuttavat näihin kasviksiin. Kyseessä on luomutila, mutta silti se pisti miettimään.

Päätin nyt kuitenkin lähteä kivan pienen kokemuksenkin takia. Joillekin tämä on maailman tylsin juttu, mutta minä kun tutustun koko ajan enemmän ja enemmän tähän ravintomaailmaan, niin haluan käydä paikan päällä näkemässä minkälaisia tilat ovat ja mitä siellä tapahtuu, sekä näkemässä ja tutustumassa ihmisiin niiden ruokien takana.

img_1803

img_1807

Kyseessä oli pieni ja kivan näköinen maatila. Jotenkin jopa hassua, että sellainen löytyy muutaman minuutin kävelymatkan päästä täysin kaupungista. En ole aikaisemmin mitään kyseiseltä maatilalta ostanut. Siinä mielessä minulle on tärkeää, että tutustun mahdollisimman moneen viljelijään ja heidän tarjontaan, jotta tiedän mitkä on minulle ne sopivimmat ja keiltä haluan jatkossakin ostaa tuotteita. 🙂 Tulen kuitenkin tulevaisuudessa panostamaan ruokaan ja ostamiin tuotteisiin enemmän ja enemmän, sekä panostamaan niihin niin, että välikädet alkaa ropisemaan matkan varrella pois, eli ostan vähemmän ja vähemmän päivittäistavarakaupasta tuoreruokani. Nämäkin muutokset tapahtuvat kuitenkin pikkuhiljaa ajan kanssa.

Ihanaa torstai päivää teille kaikille! 🙂

 

Lähteet:

Varsisellerin parantavat ominaisuudet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *