Minun piti kirjoittaa tämä teksti paljon aikaisemmin ja olenkin pahasti myöhässä koko asian suhteen. En ole vain kaikessa yksinkertaisuudessaan kerinnyt kirjoittamaan mitään, tai sitten ajatukseni ovat olleet muissa jutuissa. Nyt tämä tapahtuma on jo ohi, enkä voi kuin jälkikäteen suositella muille, minne kannattaa seuraavalla kerralla mennä. Nimittäin Slow Food Festival in Fiskars. Näitä samantyylisiä tapahtumia on toki muitakin. Kyseessä siis ruoka-tapahtuma, jossa myydään lähiruokaa leivästä, lihaan, vihanneksiin ja kananmuniin.

Menimme poikaystäväni, pikkusiskoni, siskoni miehen ja heidän pienen prinsessan ja minun silmäteräni Olivian kanssa päivää viettämään Fiskarsiin viime lauantaina. Näimme siellä myös poikaystäväni perheen ja kiersimme paikkaa yhdessä. Tapahtuma sijaitsi Fiskarsin Ruukissa ja paikka koreili erinäköisistä pöydistä. Valitettavasti en kuvia saanut otettua, sillä silmäni tähyili kaikessa, mitä voisin ostaa. Jotenkin niin kivaa, että on mahdollista ostaa eri tuottajien ruokia suoraan heiltä, eikä välikäsien kautta. Tätä samaa asiaa toimittaa myös REKO-rinki.

img_1498

Mukaani lähti gluteenitonta leipää, jonka maku on erilainen muihin leipiin verrattuna. Sehän ei sisällä jauhoja, hiivaa, tai mitään muutakaan ainesosia, mitä yleensä leivissä on. Tykkään juuri tämän “leivän” mausta ja sen sisältämät karpalot ja taatelit tuovat ihanan makean vivahteen, pähkinät kunnon purutuntumaa ja maut täyteläisyyttä. Se on enemmänkin limpun tapainen. No tämä leivän ja limpun välimaastossa oleva mötikkä on aika pieni ja se onkin nopeasti syöty. Poikaystäväni kanssa tykätään tästä ja se onkin tasapuolisuuden nimissä laitettava melkeinpä viivoittimen kanssa puoliksi, koska uskoisin, että muuten katoaisi parempiin suihin hyvin nopeasti. Eli ei ainakaan minun, vaan toisen puoliskon nälkäisempään mahaan.

img_1503

img_1497

Tätä herkkuleipää olemme myös ostaneet usein REKOn kautta. 🙂

Löysin myös pakurikääpärouhetta, mistä on todella helppo tehdä teetä. 1l vettä kattilaan, jonne laitetaan 1-2rkl rouhetta. Laita rouheet kiehuvaan veteen hautumaan ja hauduta vähintään 15 min. Voit hauduttaa niitä useita tunteja jolloin juoma vahvistuu ja sakenee. Käytä siivilää, kun kaadat pakuriteen kuppiin, jolloin rouheet eivät tule juomaasi mukaan. Nekin voi kyllä juoda, mutta itse en niitä mukaan halua. Rouheet voit uudelleenkäyttää 4-5 kertaa, joten yhden kerran jälkeen niitä ei missään nimessä kannata heittää roskiin. Kyseessä on runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja sisältävä lahottajasieni, jota löytyy suomen metsistä lehtipuista.

Olemme joskus kolme vuotta sitten saaneet poikaystäväni kanssa kokonaisen pakurikäävän kotiin ja tehnyt siitä jauhetta. Nämä ovat todella arvokkaita ja yleensä niistä saakin maksaa maltaita. Me saimme sen onneksi ilmatteeksi poikaystäväni isäpuolelta, joka oli vissiin sen suoraan metsästä löytänyt. Tämä minun ostamani 100g rouhe maksoi 12e. Mutta se onkin riittoisa ja kestää pitkään.

“Pakuri on erittäin ravinnerikas ruoka-aine, joka sisältää todella paljon terveyttä edistäviä ravintoaineita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja hiilihydraatteja. Pakurissa on myös runsaasti erilaisia lääkinnällisesti vaikuttavia ainesosia. Pakurissa esiintyy myös poikkeuksellisen paljon yhtä voimakkainta antioksidanttia, superoksididismutaasia.

Pakurista on tehty runsaasti tieteellisiä tutkimuksia. Sen on todettu vahvistavan immuunipuolustusta tehokkaasti, lähinnä siinä olevien polysakkaridien vuoksi. Pakurin on huomattu myös parantavan kuntoa ja jaksamista sekä torjuvan tehokkaasti tulehduksia, koska se aktivoi kehomme tappajasoluja ja lisää interferonien tuotantoa. Aasiassa sitä on käytetty pitkään myös syövän torjuntaan. Pakuri on adaptogeeni eli se auttaa elimistöä sopeutumaan vaihteleviin olosuhteisiin ja pitkittyneisiin stressitiloihin.”

img_1496

Yrttejä olisi saanut tässä tapahtumassa olla enemmän. Todella paljon enemmän!!!! 🙂 Niitä oli vain parissa kojussa. Niitä lähti silti vähän mukaani. Iiiso kimppu persiljaa, sekä yrttikimppu, jossa oli sekoitus persiljaa, minttua ja thaibasilikaa. Näillä on ihana maustaa ruokaa ja lisään usein persiljaa pari kourallista smoothiehen. Rakastan yrttejä ja olenkin alkanut haaveilemaan matkaa, tai matkoja välimeren alueelle, yrttien paratiisiin tutustumaan niiden antimiin. Aion koko elämäni ajan kerätä suomesta villiyrttejä, mutta haluan laajentaa tietoani myös suomen ulkopuolelle. Niitä makumatkoja odotellessa. <3

Pakko vähän hehkuttaa persiljaa, mutta tiesitkö miten terveellinen se oikeastaan onkaan. Sisältää neljä kertaa enemmän C-vitamiinia, kuin appelsiinissa ja 50mg enemmän C-vitamiinia, kuin 100g mustaherukkaa. Lähteenä toimi Fineli.

  • Sisältää paljon C-vitamiinia 200mg/100g
  • Rautaa 2,9mg/100g
  • Betakaroteenia.
  • Lisäksi persiljassa on diureettisesti vaikuttavia aineita, jotka edistävät ylimääräisen nesteen poistumista kehosta.

img_1500img_1501

Ihania mintun ja thaibasilikan kukkia sulostuttamassa kimppua. Nekin on vielä syötäviä ja tuoksuivat ihanan aromaattisilta. <3

Saskatoonmarjajauhe oli uusi tuttavuus minulle. En ole aikaisemmin kuullut tästä marjasta. Maku muistuttaa hiukan kirsikkaa, mutta siitä voi löytää monta muutakin makua esimerkiksi mustikkaa, metsämansikkaa ja mantelia. Tämä uusi ihana tuttavuus löytää tiensä smoothiehen tuomaan makeutta. Sitä voi toki käyttää myös puuroissa, tai vaikka makua tuomaan jälkiruuassa. Tämäkin sisältää isoja määriä antioksidantteja, pakurikäävän tavoin.

Nämä marjat olivat löytäneet tiensä Fiskarsiin Lohjan tilalta, nimeltä Linnan Saskatoon.

“Pohjois-Amerikan preerioilla eläneet alkuperäiskansat ovat käyttäneet saskatoonin marjoja ravintonaan ja terveyden lähteenään. Marjat sisältävät mm. terveydelle edullisia kuituja, vitamiineja (A, B1, B2, B5, B6, C, E, biotiini, folaatti), karotenoideja (luteiini, zeaksantiini ja alfakaroteeni), kivennäisaineita (kalium, magnesium, kalsium, mangaani, fosfori, rauta, sinkki), rasvahappoja, fenoleita (flavonoleja / mm. rutiini ja kversetiini, flavanoleja, proantosyanidiineja, antosyanidiineja). Antioksidanttisuus on erittäin korkea.

Marjan merkitystä selittää, että se on ollut huomattavan tärkeä kasvi Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoille ja sittemmin siellä liikkuneille Euroopasta tulleille tutkimusmatkailijoille. Alueilla, joilla ravintovalikoima on ollut niukka, on Saskatoonin marjoja ja kasvin muita osia osattu käyttää monin tavoin: ravintona, intiaanien seremonioissa, lääkkeenä, tarvikkeiden valmistuksessa.”

img_1502

Taas niin kauniit etiketit koristamassa purkkeja 😉 

Törmäsin tapahtumassa pöytään, minkä oli tarkoitus herättää sokerien määrästä kaupoissa myytävistä herkuista. Itselle se ei ollut uusi asia, sillä olen sokerin saloihin jo aikoja sitten tutustunut ja tietoinen miten paljon jotkut ruoat sitä sisältävät ja mitä se tekee kehollemme. Tässä kuvassa enimmäkseen herkkuja, joten se ei varmastikaan monia yllätä, että juuri niissä on paljon sokereita. Kuitenkin se aina pistää irvistämään, kun näkee sen konkreettisesti miten paljon niitä kuitenkin niissä on. Itse välttelen turhia sokereita aina kuin pystyn.

img_1404-3

Sokereita ja piilosokereita on todella monessa tuotteessa. Ne pitää vain osata katsoa tuoteselosteesta.

Ihana tapahtuma kaiken kaikkiaan ja uskon koluavani tämän tyylisiä vielä monta tulevaisuudessakin. Onneksi on aina myös REKO-rinki, josta voin hakea lähiruokaa joka toinen tiistai.

Odotan taas seuraavaa rinkiä, sillä sieltä löydän itselleni vihanneksia, tai vaikkapa pienpaahtimoiden kahveja. Olen löytänyt sieltä myös lempituottajan Långötorpin puutarhan, jolta voi ostaa suoraan vihanneksia myös heidän sivuiltaan, verkkokaupan kautta. Ostinkin muutama päivä sitten vihanneskassin ja tämä ihanuus tulee kotiin toimitettuna huomenna, perjantaina ja pitää sisällään vaikka ja mitä! Ne vihannekset löytävät tiensä smoothiehen ja ruoan lisäksi, myös meidän mehuihin. Olemme ostaneet muutama päivä sitten mehuprässin, joten uskon vihannesten ja hedelmien kulutuksen tästä vain kasvavan! <3 Se tulee näkymään entistä enemmän olossa, mutta ehkä myös kukkarossa. 😉 En välitä. Rakastan ruokaa ja haluan huoltaa kehoani! <3

img_1504

Lähteet:

http://goji.fi/Pakurikääpä.php

http://www.linnansaskatoon.fi/Marjat.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *