Olin syntymäpäivilläni lokakuussa (tiedän, tästä on jo aikaa) poikaystäväni kanssa ravintola Grönissä illallisella. Saimme eteemme mitä erilaisimpia annoksia ja makumaailma vei meidät melkeinpä kirjaimellisesti metsään. Ravintola suosii sesonkiruokia, joten söimme sieniä, kaalia, mäntyä, puolukoita, syysomenaa ja vaikka mitä ihanaa, mikä tulee ilmi tämän postauksen myötä. Menut muuttuvat ravintolassa ymmärtääkseni aika usein, mikä on superia, sillä siellä todella suositaan sesonginmukaisia raaka-aineita. 🙂

Mikään maku ei sinäänsä ollut uutta, sillä kerään luonnosta sesonkina keväällä luonnonyrttejä, kesällä lisää yrttejä ja marjoja sekä syksyllä sieniä. Olin käynyt sienineuvojan kurssin kuukautta aikaisemmin ja siellä opin tuntemaan matsutaken, eli tuoksuvalmuskan, mitä saimme myös ravintola Grönissä. Mutta oli todella kivaa saada näin hyviä raaka-aineita syötynä laadukkaassa ravintolassa.

Niin kuin menusta näkyy, raaka-aineet ovat sesonginmukaisia ja ihania metsän antimia.

Otimme lisäannoksena pehmeää kananmaksaa, syysomenaa ja mesiangervoa. Itse lähinnä vain maistoin kananmaksaa ja poikaystävä söi suurimman osan. Olen pääsääntöisesti kasvissyöjä, mitä nyt ajoittaisia liharuokia maistelen. 🙂

Menimme menun mukaisesti ja tällä kertaa myös lihan kera, eli otin menussa tarjoiltavaa karitsaa, enkä vaihtanut menua vegaaniksi, minkä olisin voinut myös tehdä. Voin ravintolassa ollessa syödä pieniä määriä laatulihaa. Kotona valitsen tehdä kuitenkin aina kasvisruokia.

Hapanjuurileipää ja yrttisuolaa. Leipä oli ihanan rapeaa ja voi, että miten iloiseksi minut sai herkullinen yrttisuola.

Ensimmäinen annos, minkä saimme eteemme, oli kasvispainoitteinen, herkulliset nyytit, sisältäen; matsutakea, suppilovahveroa, herkkutattia, mäntyä ja puolukkaa. Annos oli marjavarpujen sekä männyn havujen päällä.

Nyytit oli nopeasti naposteltu ja maku oli ihanan sieninen. Matsutake antoi oman aromaattisen ja jopa parfyymisen makunsa. Puolukkahilloke antoi kivaa hapanta, mutta makeaa makua nyytin kaveriksi.

Oletko muuten koskaan maistanut tai haistanut matsutakea? Sitä tuoksua ei koskaan unohda, se on hyvin parfyyminen.

Toinen annos, mitä saimme herkutella, oli kalapainoitteinen, tosin koska olen mätiallerginen, on nyt rehellisesti sanottava, etten ole täysin varma mitä kaikkea annoksessani oli (koska se vaihdettiin toiseen ja keskustelu käytiin englanniksi). Annos sisälsi ainakin paahdettua maa-artisokkaa, juustoa (olikohan vegaanista) ja päällä kehäkukan (??) terälehtiä.

Poikaystäväni annos sisälsi; paahdettua maa-artisokkaa, kampasimpukan mätiemulsiota, säilöttyä seljankukkaa sekä mateen mätiemulsiota.

Oma annokseni oli kivan täyteläinen ja pidänkin paahdetusta/paistetusta maa-artisokasta, sillä se maku on niin kokonaisvaltainen.

Kolmas annos olikin sitten lihapainotteisempi, sillä se sisälsi; grillattua karitsan entrecotea, karamellisoitua sipulia, kaalia, raakoja mustaherukoita ja redusoitua lammaslientä.

Vaikka en kauheasti, tai juuri koskaan halua karitsaa syödä, mutta ei ollut virhe ottaa sitä tähän annokseen. Lihan oli sopivan mureaa ja suussasulavaa. Syksyn mukaisesti kaalia mukana ja makeutta karamellisoidusta sipulista. Hapanta ja makeaa raaoista mustaherukoista. Maukas kokonaisuus.

Tietenkin joka annoksessa oli oma sopiva viininsä ja niitä sitten siinä illan mittaan ”kasaantui”, sillä itse en ainakaan pysynyt ihan tahdissa mukana. 😀 Oli todella ihanaa maistella esim alkuviiniä, mikä sisälsi viinin omaa sakkaa ja oli mahdollisimman alkuperäinen. Alkuviinit sisältää usein huomattavasti vähemmän sulfiitteja, mitä muut viinit.

Viimeinen annoksemme olikin sitten jälkiruoka, mikä oli nimeltään VILLI (ihana nimi) ja sisälsi; tyrnimarjoja, maitohappoa granita, lämmintä tyrnikaramellia, samettikukkavanukasta ja -jäädykettä. 

Mmmm, rakastan tyrniä, vaikkei se jokaisen suuhun sovi, tai jokainen ei siitä tykkää. Itse tykkään vähän happamasta ja kirpsakasta mausta. En ole niinkään överimakean ystävä (vaikka rakastankin rehellistä mutakakkua), olen enemmän suolaisen ja kirpsakan ystävä. Jälkiruoka oli toki makeaa, mutta ei liian.

Kaiken kaikkiaan ravintola oli juuri sitä, mitä omilta synttäreiltäni odotin. Jos en olisi käynyt ravintolassa syömässä, olisin halunnut jotain samantyylistä itse valmistaa. En siis väitä, että olisin päässyt edes lähelle ravintola Grönin tasoa, mutta olen jo parina synttäreinä ystäväporukalleni valmistanut terveellisiä ruokia, missä on ollut osana raaka-aineista yrtit ja villimarjat.

Vaikka on vielä talvi ja nautin siitä täysillä, olen huomannut miten aika viilettää, joten eipä tässä rehellisesti sanottuna ihan kauheasti ole enää aikaa, kun alkaa ensimmäiset luonnonyrtit maasta pilkottamaan ja ne ensimmäiset ovat vuohenputket, mitä kerään taas paperikassikaupalla. Mutta se niistä yrttifiilistelyistä, nimittäin tämän blogitekstin lopetuksen myötä suosittelen SUURELLA lämmöllä jokaista käymään ravintola Grönin idyllisessä ravintolassa, missä näet kokkien hääräämässä suoraan nenäsi edessä.

PS. katsokaa miten upea määrä kuivattuja luonnon raaka-aineita purnukoissaan. <3

Tietoja ravintola Grönistä:

” Grön

At Grön we make tasty, focused, plant-based and inspiring food that has a strong emphasis on high-quality. All this happens in an atmosphere that makes our guest feel relaxed, happy and welcome.

We offer two menu options from which one is fully vegan. The food is based on seasonal, organic, wild and the Scandinavian produce. What grows now determinates our menu.

Toni Kostian and Lauri Kähkönen with the talented team of eager and hungry professionals create an experience to remember.

This is a tribute to creativity, the wild and us all. This is Grön.

Welcome, Toni and Lauri”

Restaurant Grön:

Albertinkatu 36, 00180 Helsinki Finland

Open: tue – sat 17.00 – 24.00

Contact: info@restaurantgron.com

+358 (0) 50 328 9181

We answer the phone from Tuesday to Saturday 13:00-17:00.

The guests already dining are our number one priority, so we answer the phone after 17:00 during the working hours whenever possible.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *