Kävelin muutama päivä sitten keskustasta kotiin baanaa pitkin. Olin ollut näkemässä paria ihanaa kaveria, jotka sulostuttivat päivääni ja toivat ihanan aurinkoista energiaa pimeneviin iltoihin. Kävellessäni kotiin päin, näin miten luonto taas on muuttanut muotoaan, nimittäin ruska alkaa todella ottamaan vallan puista, mutta voi että se onkin kaunista katseltavaa!

img_1237

Kävellessäni baanaa pitkin, jäin ottamaan matkan varrella kuvia ruskan valtaamista puista, sekä kauniista pihlajanmarjapuista. Tiesitkö, että nämä kauniin punaiset marjat ovat oikeita vitamiinipommeja. Marjoina ne ovat todella happamia ja sellaisenaan varmasti liiankin happamia omaan suuhun, joten jos niitä haluan käyttää, olisi hyvä käyttää muiden marjojen tai hedelmien kanssa yhdessä. Pihlajanmarjojen makua lieventämään voi käyttää ensimerkiksi omenaa, päärynää, porkkanaa tai kurpitsaa. Happaman maun marjassa aiheuttavat parkkiaineet ja sorbiinihappo. Kuuleman mukaan kuitenkin ensimmäisten pakkasten jälkeen kirpeys miedontuu.

Tiesitkö myös sen, että vain noin viidellä tavanomaisen kaupan hevi-osaston kasviksella on korkeampi C-vitamiinipitoisuus kuin pihlajanmarjalla. Finelin kautta on helppo etsiä eri ruoka-aineiden vitamiinipitoisuuksia. Nämä marjat sisältävät:

  • Runsaasti karoteenia
  • C-vitamiinia.

Pihlajanmarjoista voi tehdä luonnonkosmetiikkaa, hyytelöitä, hilloja, mehuja sekä voit kuivattaa marjoja joko huoneenlämmössä (vie aika kauan aikaa) tai uunissa hyvin hyvin pienellä lämmöllä, uunin ovi hiukan auki. Kun marjat ovat kuivuneet, blendaa niistä jauhetta, jota voit käyttää esim. vaikka smoothieissa. Kuivatetut marjat tai yrtit ovat todella ravinnerikkaita, jos olet kuivattanut ne alle 35c lämmössä, jolloin ravinteet eivät olet kuumennettaessa kadonneet. Silloin pienempikin määrä käytössä riittää (n. 1tl-1rkl) ja ovat todella ravinnerikkaita.

img_1242-2

img_1239

img_1238

Olen kerännyt näitä happamia, vitamiinipitoisia ja ihanan punaisia marjoja kotiin ja valmistin niistä levitettä, jota ei kuitenkaan tullut käytettyä, sillä maku ei tällä kertaa sopinut minun suuhuni. Pitää ensi kerralla kokeilla jotain muuta reseptiä pihlajanmarjalle. Levitteeseen tuli pihlajanmarjojen lisäksi kookoshiutaleita, joka ei mielestäni sopinut pihlajanmarjan kanssa, siksi mietin jotain muuta makuparia marjalle.

Pidän ystävilleni ensi viikon lauantaina synttäreideni kunniaksi juhlat, jonne haluaisin johonkin leivokseen lisätä pihlajanmarjoja, jos keksisin kivan ja helpon reseptin. Tällä hetkellä ideoita on niin paljon mitä haluaisin valmistaa, joten katsotaan mihin todellisuudessa jää aikaa. Onneksi ruokakomiteassa on muutama muukin käsipari apuna, jolle olen delegoinut muutaman vastuualueen ja reseptin mitä valmistaa, joten toivon mukaan pääsisin jokseenkin helpommalla ruokien suhteen. 😀

Ihanaa sunnuntaita kaikille! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *