Joulu on ohi ja seuraavaksi odotellaan uutta vuotta. Olemme poikaystäväni, siskoni ja hänen miehensä kanssa miettineet herkullisia ruokia kyseiselle juhlaillalle. Itse haluan valmistaa kasvispainoitteista ruokaa, koska muut eivät kasvisruokia niinkään syö – ei ainakaan samoin kuin minä – joten mietin valmistavani kikhernejauhoista tehtyjä tortilloja ja sen seuralaiseksi paljon lisukkeita hyvillä mausteilla, kuten yrteillä sekä muutenkin monipuolisilla vaihtoehdoilla. Rakastan luovaa kokkausta ja olenkin todella huono kirjoittamaan omia reseptejäni ylös, tai katsomaan ohjeista. No, sitä varten on tämä blogi. 😉

Suurin osa ympärilläni näyttävät potevan tähän vuoden aikaan flunssaa, joten tartuntavaara on suuri. Meillä on poikaystäväni kanssa neljä perhettä, sillä vanhempamme ovat eronneet, jonka johdosta jouluna tuli liikuttua perheestä perheen luokse. Menimmekin oikeastaan tautipesäkkeestä toiseen. 😀 No, se tietää minulle sitä, että yrtit otetaan sitäkin kovemmin käyttöön – ja juuri sellaiset, mitkä vaikuttavat vastustuskykyyn. Tietenkin kaikki yrtit kunniaan, mutta nyt joulun jälkeisen herkuttelujen ja flunssaepidemian takia join maksaa puhdistavaa voikukkateetä. Voikukkaa voit teen sijaan käyttää myös jauheena ruoassa tai smoothiessa. Pidän myös huolen, että lääkinnällisiä sieniä otetaan käyttöön, kuten pikapakuria ja pakuriuutetta. Ne ovat loistavia vastustuskyvyn ylläpitämiseen.

Fanitan ihan täysillä Helsinki Wildfoodsin tuotteita, sillä heillä on niin laaja kirjo kuivattuja villiyrttejä sellaisessa muodossa, jotka on helppo ottaa käyttöön heti. Tämänkin voikukkarouheen voi ostaa Helsinki Wildfoodsin verkkokaupasta tai Ruohonjuuresta .

Voikukasta on moneen ja varsinkin, jos jouluna on tullut herkuteltua enemmän, on maksa koetuksella, tai jos olet muutenkin herkuttelevaa tyyppiä, on maksasi sitäkin enemmän koetuksella. Voikukka puhdistaa maksaa sekä muuta kehoa todella upeasti.

Tiesitkö tämän voikukasta :

”Voikukka edesauttaa hyvien suolistobakteerien, Bifidobakteerien ja Lactobacillusten, kasvua, parantaa verensokeritasapainoa ja diabeteksen hallintaa. Voikukka parantaa kalsiumin ja mahdollisesti magnesiumin imeytymistä edistämällä suolen probioottisten bakteerien toimintaa.” Lähde: Sinikka Piippo – Villivihannekset

Kun suoliston hyvät bakteerit ovat kunnossa, jaksavat ne taistella myös muita tauteja vastaan ja olet muutenkin elinvoimaisempi. Hapankaali on myös täynnä hyviä maitohappobakteereita, joten sitä kannattaa syödä näin flunssakautena, monen muun lisäksi. Oletko kuullut Boris maitohappobakteerijuomasta? Se vilisee myös hyviä bakteereja. Vatsa ja oikeastaan koko keho kiittävät, kun suoliston bakteerit voivat hyvin.

Pakuri on uskomaton immuniteettisi puolustaja. Pakuri kuuluu lääkinnällisiin sieniin, joten sillä on kehoa parantavia vaikutuksia. Pakuria usein kutsutaan ”virheellisesti” pakurikääväksi, vaikka todellisuudessa se ei sitä ole. Kirjoitan otteen sieniyhdistyksen lehdestä, jossa oikeaa tietoa pakurista.

Aluksi lienee paikallaan tarkentaa, että pakuritee eli tikkatee valmistetaan jauhetuista, pinnaltaan mustasta pakurikasvannaisesta, jota usein virheellisesti nimitetään pakurikääväksi. Pakurikasvannainen on osa koivun solukkoa, eikä suinkaan pakurikääpää, joka puolestaan on mm. koivun kuoren alla piilossa kasvava lahottajasieni. Näin tee siis keitetään koivun osasta, eikä sienestä.

Käsi ylös, kenen mielestä teksti oli hyvinkin mielenkiintoista tietoa! 😀 Kaikki uusi tieto luonnosta on ainakin tälle viherpiipertäjälle todella antoisaa. Toki kutsun tästäkin edes pakuriksi tai pakurikääväksi, sillä kaikista tärkeintä on ymmärtää tämän mustan klöntin terveysvaikutukset. Toki osa on sitä mieltä, että kuuluisi puhua sen oikealla nimellä, joten tässä olikin sinulle oppitunti – se on pakurikasvannainen. 😀

No siitä pakurikasvannaisesta valmistetaan esimerkiksi pakuriuutetta, joka on todellinen terveyspommi. Yksi ehdoton lempparini on SuperLemonin pakuriuute.

Pakuriuute ja pikapakuri ovat hyvä ja nopea apu vastustuskyvyn ylläpitämiseen varsinkin flunssakauden aikaan. Uutetta on helppo ja hyvinkin yksinkertaista käyttää vaikka joka päivä vedessä kuuman teen seassa tai smoothiessa. Pikapakuri taas on kuin pikakahvi. Pikapakuri on jo valmiiksi uutettu ja kuivattu jauhemaiseen muotoon, jonka voit lisätä kuppiin kuuman veden sekaan.

Pakuri on vertaansa vailla oleva antioksidantti. Se pesee jopa raakakaakaon tässä suhteessa, jos se on oikein valmistettu. Pakuri sisältää polysakkarideja, jotka säätelevät elimistön immuunijärjestelmän toimintaa vahvistaen sitä. Pakuri on voimakas adaptogeeni, joka kansankielellä ilmaistuna tarkoittaa yrttiä, joka tasapainottaa elimistömme toimintaa ilman haittavaikutuksia. 

Pakuri on toisinaan hyvinkin vaikeissa ilmastollisissa olosuhteissa kasvava lahottajakääpä, jota on jo tuhansien vuosien ajan käytetty kansan keskuudessa erityisesti Venäjällä ja Kiinassa. Pakuriin on tiivistynyt erityisen runsaasti polysakkarideja, antioksidantteja, flavonoideja, mineraaleja, entsyymeitä ja hivenaineita, jotka suojaavat sitä ja mahdollistavat sen kasvun erittäin vaikeissa ja ankarissakin ilmastollisissa kasvuolosuhteissa.

Pikapakuria Foodinilta. Helppoa, nopeaa ja hyvin yksinkertaista käyttää. Lisää vain kuuman veden sekaan, noin 1tl jauhetta ja sekoita. Valmis kahvin näköinen juoma on valmis nautittavaksi.

Myös kesäiltoina on mitä ihaninta laittaa kuumaa vettä tulemaan ja istahtaa alas pakuriteetä juomaan. Jos on myös mahdollisuus istahtaa alas kuvassa olevien maisemien äärelle, on aika onnekas olo. <3

Huom!

Pakuria ei saa käyttää samanaikaisesti antibioottien, penisiliinin ja suonensisäisen glukoosin kanssa. Ei suositella sieniallergiselle.

Näiden lisäksi syön joka päivä tuoreita kaupasta ostettuja mausteyrttejä sekä kuivattuja villiyrttejä. Pakastimessa on paljon itsekeräämiä marjoja sekä viime keväänä, kesällä ja syksyllä keräämiä villiyrttejä, joista osan kuivatin purkkeihin, joista niitä on helppo käyttää esimerkiksi smoothieissa.

Miksi ylipäätänsä rakastan mausteyrttejä?

Niissä on niin valtavan paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia, ne ovat antioksidanttisia, niissä on vitamiineja, hivenaineita sekä paljon muita ravinteita. Yrttejä ei tarvitse käyttää paljoa, jotta niistä saisi tarvittavan hyödyn sekä ovathan ne aivan valtavan hyvän makusia tuoreena hakkeluksena ruoassa. Näissä(kin) koitan suosia luomua myrkkyjen minimoimiseksi. Kuitenkin jo ravinnerikkaalla ja monipuolisella ruokavaliolla on iso merkitys. Monissa kasviksissa ja juureksissa on terveyttä edistäviä vaikutuksia, jotka auttavat kehoasi parantamaan vastustuskykyä.

Tiesitkö, että myös inkivääri on mitä loistavin tapa nujertaa bakteerit. Säännöllisen inkiväärin käytön mukana tuomat terveyttä edistävät vaikutukset ovat laajat ja voidaankin melkein sanoa, että on vaikea löytää vaivaa, johon inkivääristä ei olisi apua. Inkivääri toimii mahtavasti myös flunssan ehkäisyyn tai jo puhjenneen flunssan hoitoon. Esimerkiksi kurkkukipu ja yskä talttuu tehokkaasti sillä, että imeskelet pientä inkivääripalasta kurkkupastillin tapaan, tai voit leikata muutaman inkiväärinpalasen ja hauduttaa kuumassa vedessä jonkin aikaa – siinä oiva inkivääritee sinulle.

Itse en ajatellut sairastaa, enkä usko kovin monen muunkaan haluavan mitään nujertavaa tautia. Osa perheenjäsenistä on ollut oireettomassa keuhkokuumeessa, keuhkoputkentulehduksessa, tai muussa flunssassa ja köhässä – ei mitään niistä minulle kiitosta vain. Pidän suolistoni hyvät bakteerit tyytyväisinä, syömällä immuniteettiä parantavia yrttejä ja ruokaa. <3

Monipuolinen ja terveellinen ravinto on vain yksi palikka hyvän vastustuskyvyn ylläpitämiseksi, joka koostuu monesta muustakin palikasta, kuten: henkisestä hyvinvoinnista, liikunnasta, unesta sekä hyvistä ihmisistä ympärillä – eli siitä muodostuu kokonaisvaltainen hyvinvointi. Jokin palikka tai palikoista saattaa olla aina jotain muuta hatarampi, itselläni ainakin on. Joskus on aikoja, kun esimerkiksi liikunta jää vähemmälle ja nyt viimeisien vuosien aikana itselläni jopa aivan liian vähäiselle, mutta sitten taas ravinto ja henkinen hyvinvointi on saanut enempi tilaa. Sitten on taas aikoja, kun henkinen hyvinvointi laahaa ja mieli myrskyää, joka sekin on normaalia ja silloin saattaa olla paikallaan kääntyä sisäänpäin miettimään mikä puoli minussa vaatii huomiota sekä antaa itselleen aikaa. Ei kaiken tarvitse olla täydellisesti ja suorassa linjassa – nimittäin sitä elämä ei koskaan ole – mutta kun pohja on kunnossa, on paljon helpompaa antaakin joskus jonkun palikan heilahdella.

Vielä pieni lista lisäksi muita vastustuskykyä parantavia rohtoja, vitamiineja, hivenaineita ja tiivistelmä jo yllä mainitut:

Lähteet:

Kirjasta: Sinikka Piippo – Villivihannekset

http://luontainenterveys.fi/index.php/tuotteet/pakurikaapa/

http://www.raikasweb.com/4-keinoa-ehkaista-flunssaa-tehokkaasti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *