Oliiviöljyä kun miettii, mielikuva on se, että se on terveellistä ja terveyttä edistävää. Parhaimmillaan oliiviöljy auttaakin niin moneen. Sen on tutkittu auttavan diabetekseen sekä uskotaan lievittävän kipua ja särkyjä, öljyn sisältämän oleiinin ansiosta. Sen uskotaan sopivan etenkin lihas- ja nivelkipujen lievittämiseen sekä auttavan vahvistamaan kehon puolustusjärjestelmää. Sen uskotaan estävän virusten, bakteerien ja muiden pieneliöiden tunkeutumisen elimistöön. Oliiviöljyä monet äidit käyttävät vauvojen kylpyvedessä, sillä se hoitaa ihanasti pienen lapsen ihoa. Olen kuullut suoraan asiakkaalta, että oliiviöljy on auttanut jopa ekseemaan. Voit käyttää oliiviöljyä myös esimerkiksi silmämeikin poistoon, kookosöljyn tavoin.

Miten kuitenkin on oliiviöljyn laita ja miten terveellistä se todellisuudessa on? Mitä kulissien takana oikein tapahtuu? Tietenkin hyvä ja laadukas oliiviöljy tarjoaa yllämainitut terveysvaikutukset, mutta sitten on myös se kääntöpuoli.

Kylmäpuristettua extra-neitsytoliiviöljyä pienestä Italialaisesta kylästä, Chiannista.

Tämä aihe on hyvin mielenkiintoinen ja muistan miten aikoinaan keskustelimme läheisten kanssa siitä, miten meidän sen hetkinen oliiviöljy olisi ollut hyvää ja laadukasta, merkki oli Bertolli. Jostain syystä, jokin minussa lähti kuitenkin kyseenalaistamaan kyseisen oliiviöljyn. Olinkohan juuri niihin aikoihin jonkin artikkelin öljyistä lukenut? Olin aikaisemmin ollut siinä luulossa, että kaapissa oleva Bertollin oliiviöljy, olisi oikein laadukasta ja hyvää öljyä. Kuinka ollakaan miten väärässä olin! Bertolli kuuluu niihin öljyihin, jonka laatu on kyseenalaista, eikä edes lähelle extra-neitsytoliiviöljyä, sekä koko öljy olisi suurta huijausta – kauhean dramaattisesti sanottu, mutta luettuasi Tom Muellerin; Oliiviöljyn menetetty neitsyys – kirjan, ymmärrät mistä täällä kirjoitan.

Lähdin alkuun googlaamalla ottamaan asiasta selvää ulkomaisilta ja kotimaisilta sivuilta ja hyvin nopeasti paljastui, miten paljon itse asiassa huonolaatuisia oliiviöljyjä markkinoilla onkaan. Kauppamme hyllyt pursuavat öljyistä, mitkä ovat kuumakäsiteltyjä ja kemiallisesti valmistettuja. Vaikka yllätyin, samaan aikaan en yllättynyt, sillä kun olen jo itse ruokateollisuuteen liittyviin asioihin tutustunut viime vuosina, olen valitettavasti huomannut miten paljon silläkin saralla, meitä kuluttajia huijataan ja liian monen takana on raha.

Nyt ei ole kyseessä edes mielipidekysymys, vaan kaikessa todellisuudessaan kylmä tosiasia. En kuitenkaan yleistä, että kaikki kaikkialla ja kaikki tuotteet kaikissa kaupassa, vaan todella moni, todella monessa kaupassa. Onneksi nykyään lähiruoka, luomuruoka ja laatu ovat alkaneet kiinnostamaan isompaa määrää ihmisiä ja monet ovatkin alkaneet kyseenalaistamaan monia tuotteita, mitä kaupassa myydään.

Luin Tom Muellerin kirjan : Oliiviöljyn menetetty neitsyys, josta selvisi oliiviöljystä paljon enemmän tietoa ja miten suuresta ongelmasta oikein onkaan kyse. Varsinkin ongelmaa ilmenee hyvin paljon Italiassa, missä monet öljyt pullotetaan, mutta suurin osa öljyistä tulee kuitenkin monesta muusta maasta, kuten Tunisiasta, Espanjasta, tai Kreikasta. Vaikka pullon kyljessä kuinka mainostetaan, että kyseessä olisi Italialaista oliiviöljyä, ei se sitä useinkaan ole. Italiassa huijausta tapahtuu paljon ja tämän takana usein onkin mafia, joiden sormet ovat pelissä myös kaupassa myytävien Italialaisten juustojen suhteen.

Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään uusi juttu, vaan huijausta oliiviöljyn osalta on tapahtunut tuhansien vuosien ajan. Kirjassa kerrottiin historiaa ja huijauksen alkulähteille, vuosituhansien taakse ja siltikään tilannetta ei olla saatu loppumaan. Tällä hetkellä tilanne on niin paha, että suurin osa kauppamme öljyistä – ainakin täällä pohjolassa ja toki muuallakin maailmassa – on huonolaatuista lamppuöljyä ja näin ollen ihmiskeholle sopimatonta öljyä kaiken kaikkiaan.

2016-03-28-13-54-43

Ote Tom Muellerin haastattelusta:

”Suuri osa siitä, mitä syömme ekstraneitsytoliiviöljynä, on laaduntaan varsin kyseenalaista”.

Näin täräyttää toimittaja Tom Mueller heti teoksensa Oliiviöljyn menetetty neitsyys ensimmäisessä lauseessa. Mueller pilkkaa huonolaatuista oliiviöljyä alkoholilitkun rasvavastineeksi. Hän ivaa ekstraneitsytoliiviöljypullojen etikettejä, jotka antavat mielikuvan puhtaista, alkuperäisistä, terveellisistä tuotteista. Vaikka ekstraneitsytoliiviöljyssä ei pitäisi aistinvaraisessa arvioinnissa olla havaittavia vikoja, Muellerin mukaan todellisuus on toinen. Kaupoissa myydään hänen mukaansa tuotteita, jotka kuhisevat makuvirheitä. Öljyt maistuvat eltaantuneelta, tunkkaiselta, homeiselta, toukkaiselta ja likaiselta.

Mueller kirjoitti vuonna 2007 The New Yorkeriin artikkelin, jossa hän paljasti oliiviöljymarkkinoiden likaiset salaisuudet. Kauniissa oliiviöljypulloissa sisältö saattoikin olla todella kaikkea muuta kuin sitä mitä kuluttaja luuli. Kohurtikkelinsa jälkeen Mueller keskittyi työssään oliiviöljyyn, sen kaikilla tasoilla.

Mueller muistuttaa, että kysymys ekstraneitsytoliiviöljyn laadusta on lopulta terveellisyys- ja makukysymys. Huonolaatuinen öljy maistuu heikolta tai pahalta eikä se ole niin terveellistä kuin oletetaan. Oikeassa, väärentämättömässä ekstraneitsytoliiviöljyssä on Muellerin mukaan hyvä kokoelma mikroelementtejä, jotka muodostavat kiitetyn Välimeren ruokavalion perustan.

Kirjassa Mueller kertoo puristemassaöljytehtaasta, jossa oliiveista jää jäljelle musta neste, raakapuristemassaöljy. Kemiallisen käsittelyn jälkeen siitä saadaan hajutonta ja mautonta rasvaa, johon lisätään hiven extraneitsytöljyä makua antamaan. Näin saatua öljyä kutsutaan puristemassaöljyksi, ja sitä käytetään Muellerin mukaan laajalti ruokapalveluyrityksissä, monissa ravintoloissa, pizzerioissa, pastakastikkeissa ja välipalojen raaka-aineena. Muellerin kirjassa kerrotaan, miten monet italialaiset tuottajat ovat rikkoneet kansainvälistä oikeutta merkitsemällä ekstraneitsytoliiviöljyksi sellaisia öljyjä, jotka todellakaan sitä eivät olleet.”

Hyvä ja laadukas oliiviöljy on AINA tummassa pullossa, sillä silloin se on valolta suojassa. Kun ostat oliiviöljyä, säilytä sitä kaapissa, jolloin tumman pullon tapaan, on suojassa valolta ja näin se säilyy myös parhaiten. Yksi tärkeistä neuvoista on myös se, että käytä öljy noin kuukaudessa, sillä avaamisen jälkeen ravintoarvot alkavat usein laskemaan ja useinkin ravintoarvot laskevat jo pullotuksen aikana. Olisi hyvä, jos pullossa näkyisi sadonkorjuun päivämäärä, tai parasta ennen päivämäärä olisi aina 1,5-2 vuoden päässä. Se kertoo siitä, että oliiviöljyä ei olisi välttämättä pullotettu vuosia sitten, mitä usein myös tapahtuu. Huonolaatuiset ja halvat oliiviöljyt saattavat olla tyynnyreissä parikin vuotta ennen pullotusta, joten, kun se pääsee sinun hyllyysi, tärkeät ravintoarvot ovat kadonneet jo kauan aikaa sitten.

Muista, että öljyissä ei päde sama sääntö, kuin viineissä, että maku paranee vanhetessa, vaan täysin päinvastoin. Jos ostat kalliimpaa oliiviöljyä, tai vaikka edullisempaakin – älä pihtaile, äläkä säästele. Siihen tarkoitukseen öljyt eivät ole. Käytä vain ronskisti loppuun lyhyessä ajassa ja NAUTI!

Tässä myös ote löytämästäni blogista, missä ollaan käyty läpi Tom Muellerin kirjaa :

“Osoittautuu, että väärennetty ekstraneitsytoliiviöljynä myyty litku, kelpaisi korkeintaan lamppuöljyksi. Sitä melkein kaikki maailman ihmiset luulevat oikeaksi, terveelliseksi oliiviöljyksi. Kirjaa luettaessa selviää miten kekseliäillä tavoilla väärennetyt oliiviöljyt saadaan siedettävään myyntikuntoon ja aidot valmistajat taloudellisen raunion partaalle. Hajunpoistolaitteet, terveellisten antioksidanttien poistaminen, klorofyllillä värjääminen, soija- tai rypsiöljyn sekoittamista joukkoon, synteettisen beetakaroteenin lisääminen, terveellisen kitkeryyden poistaminen, aromiaineiden lisäämistä jne.

Oliiviöljy on yleisimmin väärennettyjä elintarvikkeita Euroopassa. Ongelma on erityisen akuutti Italiassa. Oliiviöljyhuijarit sekoittavat aidon oliiviöljyn sekaan milloin mitäkin heikkolaatuisempaa öljyä ja viranomaiset katsovat sormiensa lävitse villinä rehoittavaa rikollista toimintaa. Italian hallinnon ylätasoa myöten esiintyy rikoskumppanuutta.

Maku ratkaisee öljyssä. Oliiviöljyn suhteen ei pidä pelästyä pistävyyttä ja karvautta. Nämä ovat merkkejä siitä, että öljyssä on jäljellä terveyttä edistäviä antioksidantteja (polyfenoleita). Kun öljy tuoksuu pirteältä ja raikkaalta, eikä homeiselta, eltaantuneelta ja palaneelta, voi toivoa oliiviöljyltä iloa elämään ja ruoanlaittoon.”

Oliiviöljyä valmistetaan myös esimerkiksi Pohjois-Afrikassa tai Espanjassa ja se vain tuodaan pullotettavaksi Italiaan. Siellä sitä jatketaan halvoilla öljyillä ja siihen saatetaan lisätä myös beetakaroteenia ja klorofylliä piilottamaan pahaa makua ja parantamaan väriä. Se, että vain pakkaus ja pullotus tapahtuu Italiassa riittää siihen, että pulloon voidaan merkitä Imported from Italy, 100% Italian tai produced in Italy.

Italiassa on jopa virkavallan toimesta koulutettu erityisjoukkoja paljastamaan oliiviöljyyn liittyviä huijauksia. Erityisjoukot järjestävät säännöllisesti ratsioita tiloille, missä oliiviöljyä tuotetaan, pitääkseen huijausbisneksen aisoissa. Uskotaan, että 80% Italialaisista markkinoilla olevista oliiviöljyistä olisi huijausta.

Extra virgin tarkoittaa extra-neitsyttä. Se tarkoittaa, että silloin oliiviöljy ollaan saatu pelkästään mekaanisin menetelmin. Silloin öljyyn ei olla lisätty mitään, ei otettu mitään pois, ei kuumennettu, eikä sinne olla sekoitettu mitään – öljy on siis extra-neitsyttä.

Muista huomioida pakkausmerkinnät:

 • valmistusmaa ja valmistaja
 • Katso hintaa, halpa oliiviöljy on todennäköisesti jotain muuta kuin laadukasta
 • Katso koostumusta, laadukas oliiviöljy on raskaasti juoksevaa
 • Katso pullon väriä, tumman vihreä lasipullo suojaa oliiviöljyä valolta ja ilmalta, joka estää hapettumisen
 • Kirkkaan pullon läpi toki näet öljyn värin, mutta se ei useinkaan auta hapettumista vastaan

Muovipullo on iso EI! Muovi läpäisee happea sekä muovista saattaa liu´eta jopa haitallisia muovivalmistuskemikaaleja öljyyn. Siksi tummat lasipullot ovat paras vaihtoehto säilyvyyden kannalta. Myös metallinen pullo suojaa öliiviöljyä hyvin. Kun oliiviöljy on säilötty oikein, myös makuaineet säilyvät.

Pieni listaus oliiviöljy-merkeistä, mitkä ovat huijausta:

 • Lidl
 • Carapelli
 • Sasso
 • Nestlé
 • Unilever
 • Bertolli
 • Santa Sabina
 • Coricelli
 • Primadonna
 • Antica Badia
 • Filippo Berio
 • Pompeian
 • Colavita
 • Star
 • Lucini
 • Newman’s Own
 • Whole Foods
 • Safeway
 • Mezzetta
 • Mozzola
 • Berio
 • Great Value
 • Foods

Toki markkinoilla on varmasti liuta muitakin merkkejä, jotka ovat huonolaatuisia.

Kaupasta löytyy myös hyviä oliiviöljyjä ja esim luontaistuotekaupoista vieläkin enemmän, sekä ihan kauppahalleista. Suoraan ruokakaupasta löytyy pari oikein hyvää Kreetalaista öljyä nimeltään Knossos ja Terra Creta. Hintaa niillä on 6-10e.

Kovin kalliita eivät siis ole, vaikka hyvästä oliiviöljystä voisikin ja kuuluisikin maksaa hiukan enemmän. Oliiviöljyn hinta on markkinoilla suoraansanottuna pilattu, sillä huonolaatuiset öljyt ovat vallanneet markkinat ja ovat siksi niin halpoja. Ihmiset eivät useinkaan suostu eivätkä halua ostaa kalliimpaa, vaikka oliivöljystä kuuluisi maksaa hiukan enemmän. On hyvä muistaa se, että jos se on kaupassa halpaa, on se myös ollut halpaa tuottajalle.

Minulle sanonta: ”Your health is your wealth” – on ehkä yksi parhaista sanonnoista, mitä ravintoon ja terveyteen liittyvää voi sanoa. Toki myös Hippocratesin sanonta on jo itselle melkeinpä arkipäivää ja erittäin tärkeä elämäntapa.

“Let food be thy medicine and medicine be thy food

Ymmärrän oikein hyvin sen, että aina ei voi ostaa kalleinta, enkä itsekään aina niin voi tehdä. Koitan löytää myös edullisempia vaihtoehtoja, mutta en sellaisia, mitkä ovat ylimääräisillä kemikaaleilla pilattuja.

En tiedä kuinka tuttua tämän tekstin tieto sinulle oli? On surullista, että meitä kuluttajia huijataan ja annetaan olettaa muuta, kuin mitä totuus on. Olemme todellakin niin paljon parempia, kuin mitä meille tarjotaan. <3 Valitse siis oman arvon mukaisesti.

Lähteet:

http://www.iltalehti.fi/terveys/2015031719370552_tr.shtml

https://safkanet.fi/2015/10/01/nain-tunnistat-laadukkaan-oliivioljyn-markkinoilla-paljon-myos-vaarennoksia/

http://www.forbes.com/sites/ceciliarodriguez/2016/02/10/the-olive-oil-scam-if-80-is-fake-why-do-you-keep-buying-it/#7aee6f6f5e0c

http://www.hs.fi/ruoka/a1447229559795

http://turpaduunari.fi/aito-oliivioljy/

https://www.davidwolfe.com/69-olive-oil-fake-learn-test/?c=kac&vp=%3Fc%3Dtasty

5 thoughts on “Oliiviöljy ja kulissien taakse”

 1. Hei,
  Diabeetikkona kiinnostaa öljyjen vaikutus ravinnossa. Huomasin juurikin nämä kaksi mainitsemaasi öljyä, joita Sikke Sumari myös pitää hyvinä, ollen kesäpaikassaan josta seutuvilta tätä Terra Creta-nimistä käyttää.
  Itse ostin tätä ja on huomattava apu ollut ummmetuksen osalta, josta monet Diabetikot kärsivät. Suoli alkoi toimia heti samalla viikolla ilman suuria ponnisteluja ja otan vain tee lusikallisen lounaalla ja päivällisellä. Salaattiin laitan pienen lorauksen, joita tulee tehtyä pieniä määriä koska vain kahden hengen talous, ja tulee syötyä sitten pika puoliin, ettei salaatin kaikki ainekset menetä ravintojaan.
  On hyödyllistä käyttää nettiä näiden todella hyvien asioiden löytämiseksi, toisin kuin ennen nuoruudessa, ehkä kirjastot ajoivat nämä seikat. Sillä olen jo 3 aikuistuvan lapsen Mummi ja heillekin kertonut Luomuruuan tärkeyksistä.
  Huomasinkin tällä viikolla keskimmäisen, 17 v nuorukaisen kuivamuona hyllyssä Luonnon vitamiineja ja näitä parempia öljyjä, joista heti annoin hänelle ” peukutuksia” ja kehuja. Hän opiskelee ja käy suhteellisen raskaassa yötyössä ajan sallimissa rajoissa mutta mieluista tuokaikki on hänelle. – voisiko enää kiitollisempi olla terveydestään, asenteistaan jne asuessaan jo itsenäisesti.
  Joten kannattaisi meidän iäkkäämpienkin henkilöiden olla kiinnnostunut ravinnostamme, koska sehän on elin ehto tuleville päiville ja hyvinvoinnille.
  Hyvää kevättä sinulle, toivottavasti viestini tavoittaa sinut

  1. Kiiitos Sirpa inspiroivasta viestistäsi! <3 Mieletöntä kuulla tarinaasi ja innostusta ruokaan. Niin se vain on, että terveellinen ruoka on keholle äärettömän tärkeää. Huollamme autoa, pyöriä, sekä muita ulkoisia välineitä, mutta usein unohdamme huoltaa itseämme. Kasvavat nuoret ja iäkkäämmät ovat niitä, kenelle terveellinen ravinto on kriittistä, puhumattakaan jo vauvoista (ketkä saavat äidin maidon kautta ravinteet) ja pienet lapset. Oikein hyvää kevättä myös sinulle. <3

 2. Jutustasi ei ilmene se tutkittu asia, että ekstraneitsytoliiviöljy ei sovellu paistamiseen. Kylmäpuristus jättää öljyyn ainesosia jotka paistaessa aiheuttavat karsinogeeneja. Paistaessa tulee käyttää nimenomaan prosessoitua öljyä, joka sisältää vain paiston kestäviä ainesosia.

  1. Kiitos viestistäsi. 🙂 Juttu ei käsittele paistamista ja se on aivan totta, ettei extraneitsytoliiviöljy siihen soveltuisikaan.

 3. Hurrah! After all I got a blog from where I know how to truly take
  valuable information regarding my study and knowledge.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *