Olen maininnut aikaisemmin urtikariasta mitä olen tai olin sairastanut yli neljä vuotta. Kyllä, kirjoitin, että olin sairastanut, sillä tällä hetkellä olen ollut kokonaisen vuoden ilman antihistamiinia, eli allergialääkkeitä. (Tällä hetkellä kaksi vuotta. 2018)

Tämä ilkeä nokkosihottuma tuli yllättäen vierailulle yksi kesäkuinen päivä vuonna 2012. Se alkoi todella ikävänä kutinana. Tiedättekö sen tunteen, kun ihoa kutisee kovasti ja on pakko alkaa raapimaan, jonka jälkeen se helpottaa. Tässä tapauksessa raapiminen ei auta. Se vain pahentaa sekä iho turpoaa raapimisen takia. Olet kuin tiikeri raitojen kera. Siihen ei ole parannuskeinoa – lääkäri sanoi. Kutinaan auttaa allergialääkkeet, joita popsin enemmän, tai vähemmän yli neljä vuotta. En koskaan säännöllisesti, sillä lääkäri sanoi, että urtiakaria voi helpottaa ajan kanssa. ”Testaa aina välillä jättää lääkkeet ottamatta ja miten kehosi reagoi.” Näihin ohjeisiin tuudittauduin.

Nokkosen siemeniä keräämässä

Kyseessä on autoimmuunisairaus, joka ei ole harvinainen suomessa ja noin 10% väestöstä sairastaa sitä. Olen ikäväkseni kuullut, että myös ystävieni lapsilla on alkanut esiintymään samaisia oireita. Tietenkin se harmittaa. Maailmalla tämä on harvinainen. Tämän tiedon saa kyllä korjata, jos tiedätte asian olevan toisin. Katsoin dokumentin henkilöstä, joka sairasti samaa tautia ja parantui muuttamalla ruokavaliotaan niin puhtaaksi, kuin mahdollista. Tämä ei yllättänyt ja yllätti samaan aikaan. Aloin innostumaan entisestään ja näkemään valoa tunnelin päässä, sillä silloin vielä kärsin oireista. Kyseessä ei ole tauti, joka olisi vallinnut tuhansia vuosia, eikä varmasti edes satoja, lähinnä vuosikymmeniä.

Olen lukenut ‘Hyvä paha lisäaine’ – kirjaa, ja tutkiessani kirjan sisältämistä lisäaineista tietoa – törmää siellä vähän väliä jonkin ruoka-ainesosan varoitukseen jossa lukee; saattaa aiheuttaa nokkosihottumaa, urtikariaa, tai allergisia oireita. Myös osa lääkäreistä on samaa mieltä – ne ketkä ovat laajentaneet osaamistaan ja tietoa myös muihin parantaviin tapoihin, kuin pelkkiin lääkkeisiin. Maalaisjärjelläkin voi päätellä, etteivät kaikki taudit parane pelkillä lääkkeillä. Auttavat toki oireisiin, mutta eivät aina paranna itse vaivaa. Toisaalta myös lääkkeitä tarvitaan, eikä niitä pidä kaikkia vähätellä ollenkaan. Ajatukseni näihin on, että ravinto on siinä määrin myös lääke, kuin pillerit purkissa. Niinhän se pitäisikin olla. En usko ajatukseen, että vain toinen on täysin hyödyksi, eikä toisella ei ole mitään virkaa. Miksi emme jo uskoisi Hippocrateen sanoja:

Let food be thy medicine, and medicine be thy food

Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi

Minusta terveellisen ravinnon ansiosta, voimme välttää tiettyjä sairauksia, mutta minut on pelastanut lääkkeet monessa asiassa. Nykyään keskitän hyvinvointini terveelliseen ruokavalioon – ja näin ollen, olen ollut terveempi kuin koskaan ennen. Jos kuitenkin sairastuisin flunssaan, niin sitten sairastuisin. En kuitenkaan halua olla tasaisen väsynyt koko ajan, tai halua, että mieleni on sumuinen koska ruoka mitä suuhuni laitan, on niin kovin ravinneköyhää. Siitä päästäänkin koko tekstin ytimeen minkä uskon auttaneen urtikariaani – nimittäin nokkosten siemeniin.

Nokkosen siemenet valmiina keräykseen

Nokkosen siemenet ja nokkoset ovat kyllä ihmeellisiä, ja jos niissä ei olisi ikäviä pistinkarvoja, olisivat eläimet syöneet nämä ravinnerikkaat luonnonyrtit sukupuuttoon varmasti jo aika päiviä sitten. Nokkosen siemenet ovat todella ravinnerikkaita ja nyt syksyn ja talven varalle kaappini pursuaa nokkosen siemenistä sekä muista villivihanneksista. Listaan lyhyesti, jos vain millään pystyn, mitä siemenet pitävät sisällään.

Samat asiat toki, kuin nokkosessa, mutta tiivistetyssä muodossa. Nokkosen siemeniä ei tule käyttää suuria määriä kerralla, eikä jatkuvasti. Osa sanoo muutaman siemenen riittävän ja osa sanoo 1tl-1rkl riittävän. Kuuntele kuitenkin kehoasi, mikä itselle on sopiva määrä. Alla tietoa enempi, mitä siemenet sisältävät.

Nokkoset täynnä nokkosen siemeniä

Keräysvalmiita tummanvihreitä siemeniä. 🙂 

Nokkonen pitää sisällään:

 • Magnesiumia
 • Rautaa
 • Kaliumia
 • Fosforia
 • Folaattia
 • Kalsiumia
 • Proteiinia
 • Ravintokuitua
 • Rasvahappoja
 • Mineraalisuoloja

Nokkonen soveltuu erinomaisesti kasvisruokailijoille, sillä se sisältää kalsiumia isoja määriä (594mg/100g). Finelin sivuita löytyy tietoa nokkosen ravintomääristä. Nokkonen sisältää myös liudan vitamiineja, kuten:

 • A-vitamiinia,
 • B-vitamiinia,
 • E-vitamiinia, 
 • K-vitamiinia

Iholle loistava ja vapaita happiradikaaleja vastaan taisteleva vitamiini on E-vitamiini, jota esimerkiksi nokkosen siemenissä on. Aivot saavat tarvittavan avun nokkosen sisältämistä rasvahapoista, joten tankkaa nokkosta sen sesonkiaikana ja varsinkin pimeän syksyn ja talven aikaan. Kerää nokkosta siis talteen – pakasta tai kuivata sitä. 🙂

En saanut lyhennettyä listaa, eikä sitä tarvitsekaan!! Jokainen ainesosa niin tärkeä!

Nokkosen siemenistä lähikuvaUpea vihreä rihmasto nokkosen siemeniä. 🙂

Olen lukenut vaikka ja mistä miten paljon ravinteita nokkosessa todella on, enkä tule sen hehkuttamista koskaan lopettamaan.

Luin myös, että nokkosessa olisi anti-allergeenisia aineita, jotka auttaisivat myös allergioihin. Tästä on tekeillä tutkimus Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutissa. Nokkosen suoranaisia vaikutuksia allergiseen oireiluun ei ole tutkittu Suomessa, ainakaan tietääkseni, mutta nyt sellainen tutkimus on käynnissä. Vaikka tutkimuksessa ei olla voitu täysin vielä todistaa sen hyötyä allergioihin, olen törmännyt suomenkielisiin ja varsinkin ulkomaisiin lähteisiin, jossa se olisi auttanut ihmisiä voittamaan erinäisiä allergioita. Ulkomaisilta sivuilta löytyy muutenkin usein enemmän tietoa kuin kotimaisilta. Valitettavasti moni tutkimustieto sekä tieto muutenkin, rantautuu meille jälkijunassa.

Eläinten tavoin, myös me tarvitsemme luonnollista ruokaa. Olemme täysin uuden ja tunnistamattoman ruokavalion ympäröiminä, eikä meidän kehomme ole tottunut siihen – siksi niin monet taudit ja allergiat.

Tämä ikävä vierailija, urtikaria on pakannut laukkunsa ja lähtenyt vähin äänin pois. Normaalisti tarvitsin ottaa allergialääkettä vähintään joka kolmas päivä. Ennen lääkkeen ottoa kolmannen päivän jälkeen kutina yltyi, tuoden pieniä punaisia pisteitä ihooni. Kuitenkin niin pieniä, ettei niitä osannut nähdä, ellei tarkkaan katsonut. Joillekin oireet ovat paljon paljon isompia, kuin minulla – valtavia määriä ihottumaa, turvonneita patteja ja iho reagoi kylmään, tai kuumaan. Kuulostaa hyvin ikävältä.

En voi kuitenkaan täysin 100% seistä minun oman “tieteellisen tutkimuksen” takana. Se, että juuri nokkosen siemenet olisivat tämän vierailijan hätistellyt pois – sitä en voi luvata, mutta järkeni sanoo, että siementen aloittamisen jälkeen urtikariani parissa viikossa rauhoittui, enkä ole tarvinnut antihistamiinia sen jälkeen. Toki syy voi olla vaikka missä. Syön pääsääntöisesti puhdasta ruokaa ja jo kokonaisuudessaan sillä on iso vaikutus terveyteeni.

Siskoni, sekä muutaman ystäväni kanssa hehkutamme näiden siementen perään. Olen niiiin iloinen, että osa ystävistäni on innostunut myös villivihanneksista. Ei kuitenkaan vielä siihen asti, että olisivat itsenäisesti keräämässä. Joku päivä vielä. 😉

Olen kuitenkin tähän asti kuuluttanut sen perään, että pitää tietää mitä kerätä, joten omapäisesti ei pidä mitään lähteä kokeilemaan. Voit osallistua kursseille, missä tutustutaan luonnonantimiin tarkemmin tai lukea kirjoja. Olen pitämässä ensi vuonna kursseja, joille olet tervetullut, niistä enempi tietoa sitten ensi vuonna. 😉

Jos haluat tutustua myös kirjojen kautta, on esimerkiksi Helsinki Wildfoodsin kirja – Villivihannekset hyvinvointia kotikulmilta, siihen todella hyvä. Kirjassa on helpostilähestyttävästi koottu tietoa yhteensä 33 luonnonantimesta, eriteltynä villivihannekset, villiyrtit, villirohdokset sekä löytyy myös tietoa puunantimista sekä marjapensaista. Kirjan voit käydä ostamassa paikan päältä Ruohonjuuresta. Tämäkin on taas niitä rakkaudesta ruokaan– tilanteita.

Nokkosten siementen keräys käynnissä

Elämä tuntuu elämältä, kun on asioita, mitä kohtaan tuntea iloa ja intohimoa, missä voi hehkua sekä mikä saa juuri sinut iloitsemaan. Minua vie eteenpäin suhde luontoon, mutta myös henkinen hyvinvointi on minulle kaikki kaikessa. Tasapainoittelen näiden välillä. <3

Pari vinkkiä nokkosen siementen keräämiseen ja käyttöön:

Paras keruuaika on heinä-syyskuussa. Itse olen löytänyt siemeniä kerättäväksi vielä lokakuussakin, syksyn ollessa leuto. Siementen ollessa tummanvihreitä, ovat ne keruuvalmiita. Silloin ne lähtevät hyvin tertuista ja on helppo karistaa/riipiä. Käytä keruussa suojakäsineitä, sillä kun olet kosketuksissa nokkosten kanssa, niissä olevan poltinkarvat pistävät inhottavasti ilman suojakäsineitä. Siemenet riivitään/karistetaan ämpäriin.

Älä kerää siemeniä kaupunkin alueelta, 150-200m lähempää vilkasta ajotietä, kaatopaikkojen, kompostien, ulkohuussin, tai navettojen lähettyviltä. Silloin siemenet ja nokkoset saattavat sisältää nitraatteja, jotka saattavat muuttua kehossa syöpää aiheuttaviksi nitrosoamiineiksi.

Mistä sitten kerätä? 

Pihamaalta, nurmialueilta, rannoilta, tienvarsilta ja lehdoista.

HUOM!

”Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei pidä käyttää nokkosteetä tai nokkosta. Nokkostee voi aiheuttaa mahanärsytystä, ihon polttoa ja turvotusta. Joillekin henkilöille saattaa tuottaa allergisia reaktioita ja siitepölyallergiaa (minulle ei ole tuottanut, vaikka olen siitepölyallergikko). Liiallinen käyttö saattaa sekoittaa sokeritaudin ja verenpaineen (alhainen/korkea) lääkityksen ja lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta.” Lähde: Piippo, Sinikka – Villivihannekset, terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä

Nokkosten siementen keruuta

Kun olet kerännyt tarvittavan määrän, suosittelen levittämään ne ulos lautasten tai tarjottimien päälle joksikin aikaa, sillä kun keräät siemeniä, myös salamatkustajia tulee siinä lomassa, eli ötököitä. Kun levität ne lautasille, lähtevät ötökät hyvin nopeasti karkuun. 🙂 Itse annan niiden olla rauhassa tunnin ja joskus pidempäänkin. 🙂

Kerätyt nokkosten siemenet lautasella

Voit myös pakastaa siemenet ja lisätä tuoreita pakastettuja siemeniä suoraan vaikka smoothieen, puuron, jogurtin tai ruoan päällä. Jos kuitenkin käytät ruoan kanssa, lisää ne vasta valmistuksen jälkeen, etteivät ravintoarvot häviä paistamisen yhteydessä. Vaihtoehtoisesti voit kuivattaa ne huoneenlämmössä ja purkittaa kuivamisen jälkeen, jolloin käyttötapa on sama kuin edellä mainittu. Siemenet kuivuvat useimmiten jo päivässä. Olen kuivattanut ne uunipellillä ja leivinpaperin päällä, joko huoneenlämmössä, tai uunissa, sen ollessa pois päältä ja uunin ovi raollaan.

Kerätyt nokkosten siemenet menossa kuivatukseen uuniin

Näin nämä rakkauspakkaukset on saatu purkitettua ja pääsen niitä käyttämään aina halutessani.

Jos olet kiinnostunut ostamaan siemeniä valmiina, etkä halua heti ensimmäisenä lähteä keräämään niitä luontoon, löydät näin alkuun niitä esim Ruohonjuuresta. Ostat ne kaupasta tai keräät suoraan luonnosta, on sitä aina ajoittain hämmästeltävä miten uskomattoman rikas meidän luonto on!!  <3

Valmiit kuivatut nokkosen siemenet purkissa

Lähteet:

Piippo, Sinikka – Villivihannekset, terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä.

Kivimetsä, Raija & Jouko – Hulluna Hortaan

10 thoughts on “Nokkosen siemenet – paransitte minut”

 1. Aivan loistava artikkeli, nokkonen on yksi lempi villiyrteistäni ja siementen keräys kiinnostaa myös suunnattomasti.
  Mistä tunnistaa että siemenet ovat keräys kypsiä? Kerätäänkö siemenet vihreinä, vai tummina?

  1. Voi, kiitoksia paljon! 🙂 Nokkoset ovat keräyskypsiä, niiden ollessa vihreinä/tummanvihreinä. Ne on silloin helppo kerätä/riipiä varsista irti.

 2. Meillä yksi vuohi on tykästynyt syömään nokkosista siemenet,taidankin pitää puoleni.

  1. Kannattaa pitää sen verran, että itsellekin jää siemeniä käytettäväksi. 😉

 3. Mä jätin siemenet ulos terassin pöydälle yöksi, aamulla oli harakat niiden kimpussa 🙂

 4. Olen kerännyt nokkosen siemeniä ja kuivattanut kuivurissa 32-34 astetta. Aivan ihania ja kiitokset ravintotiedoista ja mielenkiinnolla odottelen tutkimustuloksia. Omalla pellolla kasvaa arvokasta ravintoa, ei muuta kuin keräämään lisää.

  1. Ihanaa, keruupuuhiin vain. 🙂 Itsekin odottelen, että meidän luontomme kasveista tulisi enemmän tutkimustuloksia. Sillä välin voimme nauttia syöden ja tietän, että kyllä niistä nyt jotain apua on ja ihana lisä kaiken muun ravinnon lisäksi. 🙂

 5. Minulla on urtikariasta aivan samanlainen kokemus! Urtikariani oli aivan järkyttävä ja söin siihen hillittömät määrät allergia ym. lääkkeitä. Sellaisilla annostuksilla, että lääkettä hakiessa apteekista soittivat lääkärille, että oletteko tosissanne lääkemääräyksenne kanssa?
  Minulla oli laajaa urtikariaa varpaista kaulaan asti, yleensä öisin. Sen saattoi laukaista kylmä, kuuma, hiki, kuivuus, jokin vaate jne. myös piirtopaukamointia. Jopa silityksestä saattoi urtikaria pamahtaa päälle lääkkeistä huolimatta.

  Aloin mehustaa eräänä kesänä villivihanneksia. Syksypuolella keräsin nokkosen siemeniä ihan muuten vaan smoothieihin ym. jossain vaiheessa tajusin ettei urtikariaa enää tule. Jätin lääkkeet pois, ei urtikariaa. Jostain sain ahaa-elämyksen, jätin nokkosen pois, urtikaria pasahti päälle parissa päivässä.

  Nyt ruokavalionikin on jo niin puhdas etten tarvitse nokkosta päivittäin. Eikä urtikariasta ole ollut jälkeäkään noin vuoteen. Silti kerään tänäkin syksynä nokkosen siemenet talteen!

  1. Vau minkä kokemuksen jaoit, kiitos kun jaoit tämän!! <3 Ja hullua samaan aikaan kuulla, miten pahasta urtikariasta kärsit. Ihana kuitenkin kuulla kohtalotovereista ja että ruokavaliolla ja villivihanneksilla on myös muilla ollut tällainen vaikutus. 🙂 Nokkosen siemeniä pitää kyllä joka kesä saada syksylle ja talvelle talteen. Siitä saa niin paljon vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä energiaa pitkän kylmän ja pimeän ajaksi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *