Miksi ylipäätänsä villivihanneksia kannattaa syödä?

Paperipusseissa juuri kerättyjä villivihanneksia, kuten nokkosta, mäkimeiramia (oregano), vuohenputkea, vuohenputken kukkia, siankärsämöä, voikukkaa. 

Ensinnäkin, koska villivihannekset ovat todella ravinnerikkaita, kaikin tavoin – toki on syömäkelvottomia yrttejä, siinä missä on syömäkelpoisiakin. Siksi, tunnistus kerättäessä on tärkeää. Kun yrttejä sitten hyödynnät, ei niitä tarvitse käyttää isoja määriä kerralla, sillä ravinteikkaasta kasvista saat jo pienessä määrissä, ison hyödyn!

Villivihannesten käytössä on pitkät perinteet kansanperinteessä. Niiden käyttö on jäänyt vuosikymmeniksi vailla huomiota, eivätkä siis kuulu enää meidän joka päiväiseen ravintoomme. Sota-aika teki luontomme ravinnerikkaista yrteistä pula-ajan ruokaa. Sodan traumat haluttiin jättää taakse ja näin jäi myös kansanperinteessä vaikuttavat yrtit. Esi-isät aikoinaan elivät talven ajan rasvaisella ja suolaisella ruoalla. Kevään tullen oli maksan puhdistuksen aikaa, jolloin lähdettiin luontoon hakemaan kehoa puhdistavia villivihanneksia, talven raskaamman ruoan jäljiltä. Nykyään, monet hakevat takaisin juurilleen ja ovat heränneet kovan paineen alla ja nykypäivän vallitsevan kiireen takia, hermoja rauhoittavampaan ja luonnonläheisempään elämänätapaan, ja tapoihin, missä voidaan paremmin. Ja hyvä niin, olemmehan kokonaisuus – keho, mieli, sielu, liikunta, uni, ravinto.

Villivihanneksilla on puhdistava vaikutus kehossa ja yksi niistä villivihanneksista, mikä ravitsee meitä päästä varpaisiin, on tämän postauksen valokeilaan nostettu; Nokkonen. Jos nokkonen ei sisältäisi ikäviä pistäviä poltinkarvoja, olisivat metsäneläimet saattaneet popsia nämä ravinnerikkaat kasvit jo kokonaan sukupuuttoon – ken tietää, jos näin todella olisi tapahtunut?

Itselle nokkonen on tuonut kivasti energiaa, toki energian lisääntyminen johtuu myös kokonaisvaltaisen terveellisestä ruokavaliosta ja elämäntyylistä, mutta nokkonen on ollut isossa roolissa villivihannesten käytössä.

FT Sinikka Piippo on kasvitietelijä, professori Helsingin Yliopistolta, jolla on jo 70-luvulta lähtien osaamista villivihanneksista. Sinikka Piippo on yksi alan ehdottomia asiantuntijoita ja alan pioneereja. Hänen kirjastaan Villivihannekset – terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä, laitan otteitä tähän blogitekstiin, mihin kaikkeen nokkonen voikaan auttaa – muista kuitenkin, että olemme jokainen yksilö ja se mikä auttaa toiselle, ei auta välttämättä juuri sinulle.

“Nokkonen on todellinen terveyspommi. Siinä on monia:

 • antioksidantteja
 • vitamiineja
 • kivennäisaineita
 • steroleja ja
 • fenoleja.

Parhaimmillaan se on keväällä ennen kukintaa ja toisaalta syksyllä. Nokkosen fenolit ja vitamiinit parantavat immuniteettia. Nokkosella on erinomainen PAF-esto; se torjuu kipuja, tulehduksia ja histamiini vaikutuksia. Se ehkäisee aromataasientsyymin toimintaa eli vähentää estrogeenipitoisuutta ja saattaa näin ehkäistä rintasyöpää.

Kasvin käyttö lisää vastustuskykyä, ja talviset nokkoskuurit helpottavat kesäistä heinänuhaa ja allergioita, sillä sen pii ja asetyylikoliini ehkäisevät allergisia reaktioita.” – Lähde: Sinikka Piippo – Villivihannekset

Olen sairastanut koko elämäni enemmän tai vähemmän urtikariaa. Se on tullut ja se on mennyt. Vuodesta 2012, vuoteen 2016 urtikaria vaivasi minua ja jouduin melkein joka päivä syömään antihistamiinia, eli allergialääkkeitä, jotta oireet helpottuisivat. Kun aloin syömään nokkosen siemeniä kesän lopulla 2016, urtikaria lähti kahdessa viikossa pois, eikä ole tullut takaisin.

En voi tietenkään täysin 100% seistä sen takana, että juuri nokkosen siemenet olisivat sen parantaneet. Sattumaako? Me ihmiset olemme yksilöllisiä ja jokainen reagoi ruokiin ja ravinteisiin eri tavalla. Odotankin ensi kevättä ja miten reagoin siitepölyyn, sillä olen aina ollut siitepölyallergikko. Syön tällä hetkellä nokkosen lisäksi myös männyn siitepölyä ja koitan siedättää tällä allergiaa. Nähtäväksi siis jää miten reagoin ensi kevään siitepölyyn.

Tuoreita poimintakunnossa olevia nokkosen siemeniä, mitkä kuivatan ja purkitan. Käytän kuivattuina ruoan ja esimerkiksi smoothien päällä. Syksyn ja talven aikaa,  nokkosen siemenet ovat kovasti käytössä

”Nokkosen runsas magnesium auttaa toipumaan keuhkoputkentulehduksesta ja lievittää reumaattisia kipuja, kihtiä ja iskiasta. Nokkonen edistää ruoansulatusrauhasten toimintaa, parantaa maksan ja suoliston toimintaa, irrottaa ja hajottaa virtsahappoa. Siitä on apua ruoansulatusvaivoihin, hapottomaan mahaan, maksa- ja sappivaivoihin, ripuliin ja muihin suolistovaivoihin, ummetukseen, maha- ja pohjukaissuolihaavaan ja peräpukamiin.

Nokkonen auttaa myös painonhallinnassa, sillä se poistaa nesteitä, säätelee verensokeria ja sen kuidut hidastavat hiilihydraattien ja rasvojen imeytymistä. Nokkonen on erinomainen apu yleiskunnon ylläpitoon ja sairauksien ennaltaehkäisyyn, alikuntoisuuteen, sekä henkiseen että fyysiseen voimattomuuteen, toistuviin flunssiin ja vilustimisiin. Nokkonen auttaa muistia pysymään hyvänä.

Vahva nokkostee hiuspohjaan hangattuna edistää päänahan verenkiertoa ja ehkäisee näin kaljuuntumista, hiuspohjan kuivumista, rasvoittumista, hilseen muodostusta ja tukan harmaantumista sekä parantaa tukankasvua. Tee kelpaa myös kasvojen ja ihon hoitoon.” – Lähde: Sinikka Piippo – Villivihannekset

Pitkä teksti siitä miten paljon nokkonen saattaa terveyttä edistää. Emme tietenkään voi tietää, miten se kellekin tehoaa, mutta oli miten oli, niin nokkonen auttaa kehoasi voimaan varmasti joltain osin paremmin. Monipuolinen ja puhdas ruokavalio on kuitenkin avain terveelliseen elämään, liikunnan, sekä hyvän unenlaadun lisäksi.

Omassa olossa olen huomannut muutoksia, kun olen ottanut villivihannekset  jokapäiväiseen ruokavalioon. Aloin myös automaattisesti haluamaan terveellisiä vaihtoehtoja, epäterveellisten herkkujen sijaan.

Alla vielä listaus, mitä nokkonen sisältää ja miten sitä voi käyttää.

Nokkosta voi käyttää pinaatin tavoin ja sisältääkin:

 • neljä kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa : Nokkonen 4,4mg/100g  & Pinaatti 1,4 mg/100g
 • kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana
 • neljä kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa : Nokkonen 60-175mg/100g & Appelsiini 36,7mg/100g

Nämä toki ovat vain suuntaa-antavia ja vertailuissa löytyy eroavaisuuksia. Korostan silti nokkosen terveellisyyden perään. Osan tiedoista löysin Finelin sivuilta ja osan Sinikka Piipon kirjasta – Villivihannekset.

Nokkonen on erinomainen proteiinin ja ravintokuidun lähde. Se sopii erinomaisesti kasvissyöjille, sillä se sisältää paljon kalsiuma, sekä muita hyviä kivennäis – ja hivenaineita, kuten:

 • kaliumia
 • rautaa ja
 • magnesiumia

Nokkonen on myös erinomainen vitamiinien lähde, sillä se sisältää:

 • C-vitamiinia
 • A-vitamiinia
 • B-vitamiinia
 • E-vitamiinia ja
 • K-vitamiinia

Nokkosta on erittäin helppo käyttää, melkeinpä missä vain. Voit hyödyntään sitä hakkeluksena munakkaassa, voit lisätä smoothieen, keittoon, käyttää pizzapohjassa, sämpylöissä, ruoassa makua tuomaan, kuivattaa ja pakastaa.

Jos mietit, mistä voisit ostaa valmista nokkosta, esimerkiksi tähän aikaan vuodesta, tai ylipäätänsä tuotteita, mitkä sisältävät suomalaisia villivihanneksia – löytyy niitä monista ruokakaupoista. Löydät niitä myös luontaistuotekaupoista, esim Ruohonjuuresta. Helsinki Wildfoods , Arctic Warriors, Ritolan Willit,  Foodin, Puhdistamo mm. myyvät niitä. Villivihanneksia myyviä tuottajia/yrityksiä löytyy varmasti enemmänkin ja mahdollisesti esim. myös REKO- ruokapiirin kautta.

img_0305Parasta on kun saan läheisiäni mukaan keruu reissuille. <3 Oma sisko on myös innostunut villivihanneksista, se on super ihanaa! Toki muutama ystäväni on myös saanut intoa ja poikaystäväni perhe. 🙂

HUOM!

”Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei pidä käyttää nokkosteetä. Nokkostee voi aiheuttaa mahanärsytystä, ihon polttoa ja turvotusta. Joillekin henkilöille se tuottaa allergisia reaktioita ja siitepölyallergiaa (ei minulle ole tuottanut, vaikka olen siitepölyallergikko, mutta tämäkin on hyvin yksilöllistä).

Liiallinen käyttö saattaa sekoittaa sokeritaudin ja verenpaineen (alhainen/korkea) lääkityksen ja lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta.” Lähde: Sinikka Piippo – Villivihannekset

On siis hyvä muistaa, että liiallisella käytöllä saattaa olla vaikutuksia. Itselleni ei ole tullut mitään ja olen aika terapeuttisia/isohkoja määriä käyttänyt, mutta niin kuin olen jo maininnut, se on hyvin yksilöllistä miten keho reagoi mihinkin ravintoon. Jos käytät maltillisesti, et välttämättä saa ”mitään muuta” kuin paljon energiaa ja puhtia päivääsi. 😉

Toivottavasti sain sinut edes hiukan innostumaan tämän pitkän tekstin myötä, meidän ravinnerikkaasta villivihanneksesta, nokkosesta – tai villivihanneksista ylipäätänsä. Toivon, että mahdollisimman moni tulisi tulevaisuudessa käyttämään meidän luonnossa kasvavia villivihanneksia ja ottaisivat ne osaksi ruokavaliota. Et taatusti tule katumaan.

Lähteet:

Lähde: Sinikka Piippo – Villivihannekset – terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä, Minerva 2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *