Koska monipuolisella ja ravinnerikkaalla ruokavaliolla on uskomaton vaikutus kehoon. Ravinnolla on iso vaikutus esimerkiksi ihon- ja sisäelinten hyvinvointiin, luustoon, vastustuskykyyn ja yleiseen terveydentilaan. Ihomme kukoistus lähtee suurimmaksi osaksi sisältä käsin. Ihomme loistaa parhaiten, kun syömämme ruoka tukee kehon hyvinvointia. Maksamme puhdistuu, kun ravitsemme sitä, luustomme pysyy vahvoina terveellisellä ruokavaliolla ja voimme parhaimmassa tapauksessa välttää myös sairastelukierteen ravinnerikkaalla ruokavaliolla.

Toki myös monet sairaudet vaativat lääkkeitä, jotta sairaus kehossa paranee, mutta itse en ole aikoihin sairastunut ja uskonkin monipuolisen ja ravinnerikkaan ruokavalion auttavan siinä, sillä ennen olin jatkuvasti pienessä flunssassa tai minulla oli virtsatientulehdus. Jokaisen keho kuitenkin reagoi eri tavoin ravintoon sekä lääkkeisiin. Emme ole yhtä ja samaa massaa, vaan toimimme jokainen eri tavalla. Siksi ei voi sanoa, että se mikä on toiminut minulle, toimisi juuri sinulle. Voin antaa vinkkejä ja sinun tehtäväksi jää kokeilla oma tapasi ja tiesi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin äärelle.

Olen nuoresta pitäen syönyt antibiootteja virtsatientulehdukseen ja jokainen antibioottikuuri on ollut kuin ydinpommi suolistolle ja sen hyville suolistobakteereille, mitkä pitävät terveenä. Aikoinaan en tiennyt, että antibioottikuurin aikana olisi hyvä syödä n. 90min lääkkeenoton jälkeen maitohappobakteereita, jotka ylläpitävät suoliston hyvien bakteerien kantaa. Nykyään tiedän senkin. Virtsatientulehdus oli minulle todella kova pala purtavaksi. Olen ollut pienenä lapsena jopa sairaalassa kyseisen sairauden takia. Virtastientulehdus oli usein niin paha, että kivut kestivät jopa 12h ja oireet joskus kaksikin päivää. Läheiset jotka ovat olleet seurassani sairastaessani tätä inhottavaa tautia, tietävät oikein hyvin miten ahdistunut olen ollut.

Aikoinaan entisessä työssä, työkaverini kärsi samoista oireista ja pystyi toimimaan täysin normaalisti. Katsoin häntä kuin hullua ja mietin, että olenko ainoa jolla oireet menevät niin pahaksi? Nykyään olen onneksi päässyt tästä ikävästä sairaudesta eroon, ainakin toistaiseksi ja siihen on varmasti auttanut terveellinen ruokavalio. Esimerkiksi karpaloakin parempi vaihtoehto uskotaan olevan puolukat.

Miksi? No, siksi koska:

”Puolukassa on A-tyypin proantosyanidiinia, joka suojelee virtsatientulehduksilta.”

Sitä on puolukassa paljon enemmän kuin karpalossa. Toki puolukassa on monia muitakin todella terveellisiä vaikuttavia tekijöitä, mutta varsinkin henkilöille, ketkä kärsivät ikävästä virtsatientulehduksesta – on puolukat siihen super ruokaa. Toki on myös karpalotkin, mutta on äärimmäisen mielenkiintoista tietää, että metsässä kasvavasta, jokaiselle tarjolla olevasta super marjasta, puolukasta, on myös apua.

Olen myös koko elämäni ajan kärsinyt urtikariasta, johon söin antihistamiinia vuosikausia. Tämänkin menin ja taltutin. Ihan voittaja fiilis!!! <3 Ikävään vaivaan on varmasti vaikuttaneet monipuolinen ja ravinnerikas ruokavalio sekä nokkosen siemenet, jotka; 

”torjuvat histamiinin vaikutuksia ja muutenkin nokkosella on allergioihin vaikuttavia tekijöitä, sillä sen pii ja asetyylikoliini ehkäisevät allergisia reaktioita.”

Jos haluat lukea pidemmän ja kattavamman kirjoituksen urtikariasta ja miten ihmeessä nokkosen siemenet siihen liityvät, voit lukea blogipostaukseni – nokkosen siemenet  paransitte minut.

Nokkonen on sellainen vitamiinipommi, jota haluan käyttää mahdollisimman usein. Lukiessani kirjoja, missä kerrotaan nokkosen vaikutuksista kehoon, on listaus usein hyvinkin pitkä!

Muistathan, että olotila kaiken takana kuitenkin ratkaisee. Voit syödä hyvinkin terveellisesti ja monipuolisesti, mutta jos et nauti itse tekemisestä, menee kaunis ajatus terveellisestä ruokavaliosta kankkulan kaivoon. Se, että nautit siitä mitä teet, on niin äärettömän tärkeä tekijä! Mielenvoimalla on uskomaton vaikutus ja siksi, olotila kaikessa tekemisessä on ratkaisevin tekijä. Jos ja kun haluat tehdä parempia ratkaisuja ruokavalion äärellä, lähde pienin askelin. Se on pitkäaikaisella tähtäimellä, kestävin ratkaisu. Ei kaikkea tarvitse muuttaa kerralla, eikä kuulukkaan. Nyt tietenkin riippuu täysin jokaisen yksilön henkilökohtaisesta lähtötasosta. Joskus täysi muutos on paikallaan ja joskus tarvitsee tehdä yksi muutos kerrallaan.

Jos haluat joskus herkutella, herkuttele hyvällä omatunnolla, itsekin teen niin. En aina syö terveellisesti, vaan nautin aika-ajoin myös herkkuja – nykyään harvenemissa määrin vain, sillä kehoni kaipaa ja pyytää päästääntöisesti ravinnerikasta ruokaa. Koitan löytää sitä kuuluisaa tasapainoa elämääni ja tällä hetkellä koen löytäneeni sitä jo todella hyvin – se tie on ollut mutkainen, enkä väitä ettei tästä edeskin olisi. En koita löytää oikotietä onneen, vaan opetella kuuntelemaan kehoni viestejä ja oppia tuntemaan itseäni, eli kääntämällä katseeni sisäänpäin, jota kautta olen löytänyt yllättäviä vastauksia ja oppinut itsestäni enemmän ja enemmän.

Nautin kuitenkin joka päivä terveellistä ruokaa sekä lisäravinteita, jotka auttavat kehoani pysymään terveenä. Jos elän kovin stressaavasti pitkänaikaa, ei terveellinen ruokavalio pidä kehoani terveenä kovinkaan pitkään. Stressihormoni on keholle kova pala ja alkaa tekemään pikkuhiljaa tuhojaan. Siksi esimerkiksi luonto on minulle voimapaikka, josta ammennan rauhaa ja voimaa vaikeina päivinä, tai luen mieltä kohottavia kirjoja, tai saan tukea läheisiltä – poikaystäväni ja siskoni, on vahvimmat tukipilarini. <3 Haali ympärillesi ihmisiä keihin voit luottaa ja ketkä kohottavat sinua, lannistamisen sijaan.

Mitkä ovat sinun apuvälineitä kiireen keskellä, tai kun mieli kaipaisi nostatusta?

Minulla tietyt vaivat kehossa ovat puskeneet parempien ratkaisujen ja terveellisen ruokavalion saloihin. Jos sinä kärsit monista vaivoista, niin toivon, että saisit siihen apua ravinnon ja lisäravinteiden ansiosta. Antioksidanttiklinikka on yksi parhaista paikoista saada todella hyvää ja asiantuntevaa apua eri sairauksiin.

Minä taas, olen saanut apua omatoimisesti ja olen halunnut ottaa selvää mitä hyvä ja terveellinen ruoka keholle tekee. Olen toki vielä matkalla, enkä oleta koskaan olevani valmis, eikä sitä päivää toivon mukaan edes tule, sillä opettelemalla uutta, pysyn virkeänä ja mielenkiintoni pysyy yllä. Tähän maailmaan haluan kuitenkin aikani antaa, henkisten asioiden lisäksi. Mielestäni monipuolinen ja ravinnerikas ruoka ovat sen ansainneet. <3

Smoothiet. <3 Tiivis ravinnepommi, jonne voi lisätä paljon tuoreita kasviksia, marjoja, hedelmiä ja yrttejä – ja keho tykkää.

Mustikka varjelee aivojasi sen antioksidanteilla. Mustikan sinisen värin antosyaanin ansiosta.

Lehtikaalia, joka sisältää vitamiineja ja tärkeitä kivennäis – ja hivenaineita, jotka auttavat kehoasi voimaan paremmin.

Villivihanneksia, jotka keho ottaa ilosta riemuiten vastaan, sillä ne ovat keholle todellisia vitamiinipommeja.

Långötorpin puutarhan yrttejä, jotka sisältävät keholle tärkeitä antioksidantteja. <3 

Yrttikimppu täynnä antioksidantteja! <3

Siankärsämöä on UPEA maustekasvi, joka auttaa esimerkiksi suolistoa ja vatsaa voimaan paremmin sekä auttaa myös flunssaan.

Lehtikaalia Helsinki Wildfoodsin kautta. <3

REKO-lähiruokarenkaan kautta ostettuja kasviksia. <3

Kaverin kasvimaalta kerättyjä vihanneksia, juureksia ja yrttejä. Näissä maistuivat ravinteet.

Lähteet:

Kirja: Sinikka Piippo – Villivihannekset

Kirja: Sinikka Piippo – Suomalaiset marjat kaikki metsän ja puutarhan lajit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *