”Mitä rehuja sä oikein syöt?”
Joskus kuulin sanottavan.
”Haluatko joskus tulla mukaan mun kurssille?”
”Joo voin tulla, mutta en näe itseäni keräämässä, se on jo liikaa”.
Niin..

Tämän blogitekstin myötä haluan saada sinut, siellä ruudun toisessa päässä ymmärtämään ja näkemään, ettei villiyrttien keruussa tai oikeastaan luonnonyrttien keruussa ole mitään sen ihmeellisempää, kuin sienestyksessä tai marjastuksessa. Tottakai on aina tiedettävä, mitä kerätä, mutta niinhän se on missä tahansa muussakin asiassa. Ethän voi kerätä sieniäkään, ellet tunnista sientä varmasti.

Pussillinen juuri kerättyä siankärsämön kukkia.

Keruutuotetarkastaja ja minun kurssiohjaaja, luonnonyrttineuvojan kurssilla sanoi, etteivät luonnonyrtit ole millään tavalla villiintyneitä, eivätkä ne juokse villinä ulkona – ne ovat luonnonyrttejä. 😀 Joten ohjaajaa kunnioittaen käytän tällä kertaa sanaa luonnonyrtti, villiyrtti sanan sijaan.

Olemme muutamaksi vuosikymmeneksi luonnonyrttien käytön lopettaneet, sillä ne olivat sota aikaan pularuokaa. Nyt muutaman sukupolven jälkeen, on luonnonyrtit alkaneet keplottelemaan takaisin paikkaansa meidän elämiimme ja haluavat tulla kuulluiksi. Olen siis heidän äänensä.

Tuoreita juuri poimittuja voikukkia, jotka kuivaan tai käytän tuoreena esim. gluteenittoman leivän päällä tai salaateissa.

Luonnonyrttien keruu saattaa kuulostaa överiltä, hienolta ja hifiltä. Mutta kun ajattelet asiaa hiukan, ei se poikkea sienestyksestä tai marjastuksesta millään tavalla. Käyt keräämässä sitten mustikoita tai puolukoita, niin samalla tavalla käyt hakemassa nokkosta raaka-aineeksi vaikka soppaan tai lettuihin tai voikukkaa leivän päälle tai salaattiin. Siankärsämö, mikä on monelle tuntematon, on todella hyvä maustekasvi, mitä voi lisätä liharuokiin, keiton päälle, tai salaattiin. Niin helppoa lopulta.

Siankärsämön tuoreita kukkia, joita voi käyttää kuivattuna esimerkiksi teessä. Siankärsämö on oiva flunssalääke.

Jos kerääminen ei ihan heti innosta, voit ostaa normaalista ruokakaupasta kuivattuja luonnonyrttejä sekä Ruohonjuuri myy niitä myös, vaikka kuinka paljon. Nykyään monet terveelliset tuotteet, mitä ennen myytiin ns. ”hippikaupassa” (niin kuin joku voisi sanoa), löytyy osa samaisista tuotteista jo normaaleista ruokakaupoista.

Haastan kuitenkin jokaisen luontoon aikaa viettämään, siellä olo kevenee ja tekee ihmeitä mielelle ja keholle. Vaikkei vielä olekaan luonnonyrttien sesonkiaikaa, niin luontoon kannattaa silti mennä, onhan tuolla mieletön talvi ja kaunista kuin postikortissa. 🙂

Jos olet epävarma mitä ylipäätänsä luonnosta kannattaa kerätä, niin tervetuloa tänä keväänä tuleville kursseille mukaan, mitä järjestän yhdessä Helsinki Wildfoodsin naisten kanssa, yhteistyössä Ruohonjuuren kanssa. Käy kurkkaamssa tulevat kevään kurssit linkin takaa.

Kursseilla opetamme kädestä pitäen muutaman helpon syötävän luonnonyrtin, niiden terveysvaikutukset ja miten niitä voit kotikeittiössä käyttää.

Usko pois, tulet rakastumaan. <3

2 thoughts on “Luonnonyrtit – ne aivan tavalliset sellaiset”

  1. Voi luonnonyrtit <3

    Mulla luonnonyrttien keräys lähti oikein kunnolla päälle kun sain kotia läheltä luomu-viljelypalstan. Sieltähän sitten löytyikin kaikki nämä ihanat villit myös ja nykyään samalla kun käyn hoitamassa/hakemassa satoa viljelyksiltä nappailen mukaan myös luonnonyrtit siitä matkalta ruuanlaittoon/smoothieen. Omakotiasujallahan ne nyt kukoistaa sitten ihan omassa pihassa. Oman kerrostalon pihasta en kerää näitä kun meidän talossa asuu niin paljon koiria että kaikki paikat on ihan pississä 🙁

    Mutta näitä yrttejä on kyllä kätevä heittää ruokaan kuin ruokaan (pelkistä villiruoka-annoksista en ole oikein innostunut) esim. pastakastikkeeseen, risottoon, oikeastaan mihin vaan ruokaan voi heittää aina tukun villiyrttejä ilman että sen erityisempiä kommervinkkejä. Samoin smoothieen tai vihermehuun. Ja satokausikin on pidempi kun voi jo istutus/maanmuokkausajan tiimoilla poimia näitä luonnonyrttejä ennen kuin omat kasvatetut kasvikset alkaa tuottaa satoa ja sama syksyllä kun suurin osa kasvatetuista kasveista on jo kuollut pakkaseen niin villiyrtit sen kun kukoistaa.

    1. Luonnonyrtit kunniaan. <3 Juu, en minäkään pelkistä villiruoka-annoksista tykkään, se olisi sama, kun tekisin pelkkää minttu-persiljakeittoa. 😀 Siinä söisin sitä naama irvessä. Mutta luonnonyrttejä on parasta käyttää juuri noin, kuten mainitsitkin, osana jotain ruokaa - tuomaan makua ja ravinteita. 🙂

      Ihanalta kuulostaa tuo oma luomu-viljelypalsta! Parasta, kun voi itse kasvattaa kaikkea ja saa samalla myös luonnnoyrttejä napsia sieltä mukaan. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *