Tällä kertaa aiheena on kahvi, jota niin rakastan. Kirjoitan tässä postauksessa ihan yleisesti asiasta, mutta tulen tekemään jatkopostauksia tulevaisuudessa lisää. Itse asiassa seuraavalla kerralla voisin avata vähän yksityiskohtaisemmin, mistä tunnistaa hyvälaatuisen kahvin? Kannattaako kahvia säilyttää laisinkaan jääkaapissa, pakkasessa, vai riittääkö huoneenlämpö? Kuinka kauan kahvi säilyy paahtamisen jälkeen? Miksi kannattaa hyvästä laatukahvista maksaa? Sekä muutama muu tärkeä pointti. 🙂

Voi että, miten rakastankaan hyvää kahvia aamuisin. Makuaromit suorastaan tanssivat suussani kaikessa loistossaan. Yksi niistä syistä miksi suosin hyviä, laadukkaita ja pienpaahtimoiden kahvia on niiden parempi ja täyteläisempi maku. Tämähän on tietenkin makukysymys ja kaikissa kahveissa on eroja. Toinen tykkää vaaleapaahtoisesta, kun taas toinen tummapaahtoisesta. Vaaleapaahtoiset ovat useimmiten, ei yleensä, mutta useimmiten itselle liian hedelmäisiä. Olen juonut myös vaaleapaahtoista Good Lifen Coffeen kahvia, joka on ollut ihanan tasapainoinen, eikä hedelmäisen kirpsakka. 🙂 En enää vain muista, mistä heidän kahvistaan oli kyse, sillä jos muistaisin, voisin ostaakin sitä. Ennen pidin oikein tummista ja oikeastaan espressopaahdoista, joissa onkin kunnon paahteisuutta ja maku usein sikarimainen. Käytämme arjessa Kaffa Roasteryn Voima kahvia, joka on suht tummapaahtoinen, mutta minun makuuni ihan sopiva. Pidän myös keskipaahtoisista, sillä niissä yleensä maut elävät sulassa sovussa.

”Tummasävyinen, mutta samalla ihanan monivivahteinen Voima yhdistää tumman suklaan rikkaat makuvivahteet pehmeän samettiseen, täyteläiseen jälkimakuun. Sopii nautittavaksi päivän jokaiseen kahvihetkeen – mustana tai maidolla.”

Mustana kiiiitos!

Maitoa en enää käytä kahvin kanssa. Ennen join ja se oli omaan suuhun parempaa niin, mutta nykyään haluan maistaa kahvin maut sellaisenaan. Monet juovat myös rasvakahveja, joissa on MCT-öljyä ja kookosrasvaa, kahvin seassa. Se estää saamasta kahvipiikkiä, on hellempi mahalle ja rasvat ovat aivoille hyväksi. En ole oppinut rasvakahveihin. En siis todellakaan ole rasvakahveja vastaan, vaan en ole oppinut niihin. Jokainen saa ja pitääkin juoda omanlaista. 🙂 Sillä tavoin myös minä opin laajentamaan omaa perspektiiviä. En halua elää vain omassa tavassani, vaan oppia myös muilta. 🙂

Ihana pienpaahtimo mökkimme lähettyvillä. <3

Tuleeko kovin moni miettineeksi valitessaan kahvia kaupasta kuin mikä on lempikahvi ja tuttu ja turvallinen. Kädet valitsee automaattisesti sen mihin on tottunut. Näin itsekin olen toiminut. Enkä ole kovinkaan paljoa kokenut tarvetta muulle. Olen ostanut hyväksi todettua Pauligin kahvia ja miksi olisin muuta ostanutkaan?

Minkälainen suhde sinulle on kahviin? Oletko ajatellut miten ja mistä kahvi kuppiisi on päätynyt? Onko se eettisesti tuotettu? Onko kahvisi varmasti puhdasta? 🙂

Asiat alkoivat muuttumaan pikkuhiljaa, kun tapasin nykyisen poikaystäväni vuosia sitten. Hän oli jo kahvin saloihin tutustunut ja oikeastaan aika hyvästä syystä. Tämän tekstin tarkoitus ei siis ole ketään tuomita, tai arvottaa. Jokaiselle on omat mieltymyksensä ja minä tuon esille opittuja asioita ja sinä päätät mitä teet sillä tiedolla. 🙂 Otatko omaksesi vai luetko oppien uusia asioita ja näin olet tietoisempi.

Miksi me juomme poikaystäväni kanssa pienpaahtimoiden kahvia? Siksi, että meidän on helpompi valita eettisiä ja siksi, että maku!! Ne pienpaahtimot mitä suosimme, ovat  ostaneet kahvipavut suoraan tiloilta, missä ei käytetä lapsityövoimaa, tai muutakaan orjatyövoimaa. Monet suuret kahvintuottajat saattavat ostaa tiloilta, missä ihmisoikeuksia on rikottu. Artikkeli aiheeseen:

”Kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi tällä viikolla raportin Suomessa myytävien kahvien tuotanto-oloista. Järjestön mukaan kahviplantaaseilla hyväksikäytetään lapsityövoimaa, syrjitään ja maksetaan mitätöntä palkkaa. Raportissa todetaan, että kaikki Finnwatchin tutkimat kahvitilat ovat tuottaneet kahvia Suomessakin toimiville paahtimoille, Gustav Pauligille, Meiralle, Arvid Nordquistilleja Löfbergs Lilalle.

Ongelmat ovat vakavia: orjatyötä, mitättömiä palkkoja, riistoa, valtavia rekrytointimaksuja työvoimavälittäjälle. Raporttia lukiessa voi kliseisesti todeta aamukahvin menneen väärään kurkkuun. Niin vakavia syytökset suomalaisia kahvin valmistajia vastaan olivat.

”Gustav Pauligille ja Meiralle kahvia toimittaneita vientiyrityksiä ja osuuskuntia on voitu yhdistää tiloihin, joiden Brasilian viranomaiset ovat todenneet teettäneen työtä orjuuden kaltaisissa olosuhteissa”, järjestön tutkija Anu Kultalahti toteaa raportissa.

Ei kukaan terveellä järjellä varustettu ihminen halua, että kahvikupillisen takana on räikeää alipalkkausta tai jopa orjatyötä. Kysymys kuuluu, ketä pitää uskoa?

Me jokainen voimme tehdä omat johtopäätökset asian suhteen. Minun on helpompi suosia pienpaahtimoita niiden läpinäkyvyyden takia.

Haluan suosia pienpaahtimoita ja luomua myös siksi, että niissä on vähemmän myrkkyjä. Mitä sillä tarkoitan? No sitä, että monesti kahvipensaisiin käytetään kemiallisia torjunta-aineita ja usein kahvipavuissa on homeenestoaineita, jotka sitten päätyvät kehoomme. Tämä on myös yksi syy, miksi käytän pienviljelijöiden ja pienpaahtimoiden kahvia. Luomuna ostettuna ne takaavat tietenkin puhtaamman vaihtoehdon. Ostan yleensä myös kahvipapuja missä lukee, että ne on pesty – ”washed” merkintä lukee paketissa – joka taas takaa taas sen, että jos niihin on käytetty myrkkyjä, suurin osa on pesty pois ja näin eivät päädy kehooni.

Haluan tukea pienpaahtimoita myös yrittäjinä. Pienpaahtimot tekevät usein työnsä rakkaudesta asiaan, jolloin he valitsevat myös parempaa laatua ja haluavat tukea kestävää kehitystä. Monimuotoisuus rikastuttaa maaperää, eikä köyhdytä samalla tavalla, jos kasvattaa vain yhtä kahvilaatua vuodesta toiseen. Usein myös pienpaahtimot saattavat maksaa tuottajille parempaa palkkiota, joka takaa hyvät suhteet ja paremman elämän tuottajille.

Löysinkin Kaffa Roasteryn sivuilta heidän arvojaan:

Kaffa lupaa

  1. maksaa kahvintuottajille kahvista enemmän kuin Reilu kauppa, jonka perimmäinen idea on hyvä, mutta käytäntö hyvin vaihteleva. Asiasta voi lukea lisää mm. Ulkoasianministeriön ja Ylen sivuilta.
  2. 100 % läpinäkyvyyden kahvin ostamisessa. Nettisivullamme tulee lukemaan kuinka paljon tuottajille maksetaan kahvista.
  3. vierailla kahvifarmeilla. Luomme kestäviä suhteita viljelijöihin käymällä vuosittain heidän farmeillaan. Ymmärrämme mitä parhaan kahvin tuottaminen vaatii.
  4. ostaa hyvää kahvia hyviltä ihmisiltä. Valitsemme kahvintuottajat, jotka noudattavat lakia, maksavat työntekijöilleen käypää palkkaa, eivät käytä lapsityövoimaa sekä tuottavat kahvia ympäristöystävällisesti ja kestävästi.

Me olemme poikaystäväni kanssa kahvihifistelijöitä ja meillä kotona on meidän arkeen sopivia välineitä, eli kahvimylly ja aeropress. Voin siis joka aamu jauhaa itse papuni, jolloin maku pysyy hyvänä. 🙂

Suosimme pienpaahtimoita kuten: Kaffa Roasterin kahvia sekä silloin tällöin ostamme Warrior Coffeeta, Johan & Nyströmin kahvia, Rekon kautta Inkapaahtimoiden kahvia, meidän suvun mökin lähettyvillä sijaitsevaa ihanaa Mokkapuun kahvia sekä ostamme joskus Slurpin verkkokaupan kautta pienpaahtimoiden kahvia.

Itselle on tärkeää suosia ja tukea pienpaahtimoita, joilla on hyvät arvot. En koe, että tuotteiden hinnat olisi liian korkealla. Olen tottunut jo pidemmän aikaa maksamaan laadusta. Se ei tunnu enää kirpaisulta kukkarolle. En käy ulkona juhlimassa, en ostele merkkivaatteita tai laukkuja, vaan kukkaroni tyhjenee ravinnolle ja laaturuuille. 🙂 Se on siis tietenkin minun valinta.

Päätän tämän postauksen Johan & Nyströmin tarinaan ja heidän arvoihin. Läpinäkyvyys ja avoimuus on kaikki kaikessa:

Johan & Nyström syntyi innostuksesta kahviin. Vuodesta 2004 alkaen olemme halunneet tarjota asiakkaillemme kahvia, jolla on tarina. Tämä tarina kertoo, että hyvänmakuinen kahvi voi samanaikaisesti olla myös luomua ja eettisesti kestävää. Lisäksi sen paahtaminen ja valmistaminen on meille hauskaa työtä. Meille kahvi on enemmän kuin työ. Se on osa elämäntyyliä, jossa arjesta saa nauttia. Paahdamme kaiken kahvimme käsin pienissä erissä. Slow Roast –menetelmällä paahdettu kahvi maistuu paremmalta, sillä maut saavat kehittyä hitaasti kaikessa rauhassa.

Kahvin hankinnassa uskomme Direct Trade –malliin, joka karsii toimitusketjusta pois ylimääräiset, jäljitettävyyttä sekä laatua heikentävät vaiheet. Direct Trade –hankintamalli perustuu pitkäaikaiseen yhteistyöhön viljelijöiden ja tuottajien kanssa, molemminpuoliseen avoimuuteen sekä reiluun hintaan, joka maksetaan takuulla juuri oikeaan paikkaan. Kahvit poimitaan käsin, joka on paras tapa varmistaa kypsien marjojen poimiminen juuri oikeean aikaan. Eron huomaat kupissasi. Lue lisää meistä ja kahveistamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *