Viime ja tällä viikolla on ollut meneillään ihan mielettömän upeaita webinaareja HyvinvointiSummitin kautta, ja sieltä kuuntelin tänään Raija Kivimetsän Hortoilu.fi-sivujen ylläpitäjän luennon villiyrteistä, mikä innosti pienen radiohiljaisuuden jälkeen kirjoittamaan teille blogitekstin. Ihan jo senkin takia, että nyt se on tosi ajankohtainen, nimittäin kaamosväsymys/masennus. Pimeä aikakausi saattaa aiheuttaa monelle taantumaa ja muutenkin näin syksyllä monessa työpaikassa on ennen loppuvuotta tosi kiireistä. Silloin jos joskus on todella tärkeää oma hyvinvointi kokonaisvaltaisesti.

img_2843

Villiyrtit tuovat siis aivan uutta energiaa ja potkua kehollesi. Eikä sinun tarvitse mennä metsään niitä keräämään, jotta saisit niistä tarvittavat hyödyt – tosin tähän aikaan vuodesta, mitään ei siellä kasvakaan, mutta valmiiksi kuivattuja villivihanneksia löytyy muutamista hyvinvarustelluista ruokakaupoista, ja luotaistuotekaupoista esim. Ruohonjuuresta, Punnitse & Säästä yms. Luontaistuotekaupoista löytyy huomattavasti suurempi valikoima eri merkkejä ja yrttejä kuin ruokakaupoista.

Itse olen käyttänyt paljon Helsinki Wildfoodsin tuotteita, koska onkin oikeastaan ainoa, minkä tuotteita hyvinvarustelluista ruokakaupoista saa, ja tykkään heidän tuotteistaan. Heillä on tarkat selostukset etiketeissä miten villivihannes jauheita voi käyttää, ja miksi kannattaa käyttää. Heillä on myös tosi laaja valikoima kaikkia yrttejä, riittävän isoissa pusseissa ja muutenkin jotenkin näkyvämmin esillä, kuin monet muut. Olen tottakai myös muidenkin tuottajien yrttijauheita ostanut, joita löytyy jonkin verran luontaistuotekaupoista.

Käytän yleisesti yrttejä vähän eri muodoissa – Puhdistamon uutteita, Arctic Warriorsin puhtaakin puhtaimpia yrttejä geelin muodossa, sekä Helsinki Wildfoodsin jauheita/rouheita. Myös pakkanen on vieläkin pullollaan viime keväällä, kesällä ja syksyllä kerättyjä yrttejä. Purnukoista löytyy myös itse kuivattuja yrttejä jonkin verran – niitä on helppo käyttää maustamiseen.

Tässä muuten linkki Helsinki Wildfoodsin kaikkiin jälleenmyyjiin. Miksi kerron juuri tästä yrityksestä niin paljon? Koska ovat niin hienosti lähteneet tuomaan tuotteitaan ruokakauppoihin, ja ovat nuori sukupolvi nostamassa vanhaa perinnettä esille. Muutenkin heidän tuotteisiin törmää herkimmin, joten olen siitä johtuen niitä ostanut kotiini eniten.

Tämä ei siis ole maksettu mainos keneltään yritykseltä. Fiilistelen edelleen muiden tuotteita oman iloni vuoksi ja aion jatkossakin niin tehdä.  Jos joskun joku siitä minulle maksaisikin, niin ilmottaisin siitä teille silloin.

Kaupasta ostettuja villivihannes jauheita, tai rouheita, voi siis käyttää mihin vain. Aamulla munakkaan päällä, suoraan smoothien seassa, raakasuklaassa, lämpimän ruoan päällä mausteena, sekä ravinteita tuomaan, ja varsinkin nyt tuleva joulu on keholle ja varsinkin maksalla sellainen pommi, että esimerkiksi voikukka-tee auttaa puhdistamaan maksaa.

Odotan sitä päivää, kun villivihannekset valtaavat vielä enemmän joka paikan ja ihmiset lähtevät tähän maailmaan tutustumaan enemmän ja sellaisella tavalla kuin aikoinaan superfoods-ajattelu nosti päätään. Silloin toivon olevani siinä pisteessä, että voin kiinnostuneita auttaa oppimaan tähän maailmaan helposti ja vaivattomasti. Jota toki teen osittain jo nyt tämän blogin myötä.

img_2840

Voit käyttää ruuan päällä makua ja ravinteita tuomaan, smoothiessa, munakkaassa, leivonnaisissa, piirakoissa, sämpylöissä, teenä ja vain taivas on rajana.

Nokkonen, se villivihannesten Kingi! <3 Auttaa kaikkeen! <3 Olen ostanut näitä Helsinki Wildfoodsin tuotteita, sillä omat kuivatut yrtit ovat alkaneet hupenemaan. Maksaa 6-12e, riippuen tuotteesta. Kestää kuukausia, tai jollain saattaa kestää jopa vuosia, koska sitä tulee käytettyä 1tl-1rkl päivässä, jos sitäkään. Hinta on siis pidemmällä tähtäimellä todella edullinen. 

Pimeän aikaan ihmiset eivät pelkästään kärsi D-vitamiinin puutteesta, mutta myös antioksidanttien, hivenaineiden, tai vitamiinien puutteesta. Moni saatta kärsiä valitettavasti niistä mihin aikaan vuodesta vain. Villivihannekset eivät tuo pelkästään energiaa, vaan auttaa myös ihoa voimaan paremmin, aivojen toimintaan, puhdistamaan maksaa, tukevat luustoa, tukevat suolistoa, auttaa ummetukseen, turvotukseen, puhdistaa verta, auttaa anemiaan ja vaikka mihin. Sekä sisältävät ison määrän antioksidantteja, vitamiineja, hivenaineita, lehtivihreää ja muita ravinteita. Älä pelästy voimakasta ja erilaista makua, se johtuu sen ravinteista – totut makuun kyllä. Flunssakautena saatat parhaimmassa tapauksessa välttyä flunssalta ja havahtua, että hei, enpäs olekaan ollut enää niin kipeä, kuin ennen, tai juuri ollenkaan.

Ostin REKO:n kautta pieneltä tuottajalta nimeltään Korpijoutsen, sekoituksen kaikkia erilaisia yrttejä, joka buustaa kehoa monin eri tavoin. Ajattelin, että ensi vuonna tekisin näitä sekoituksia ihan itse, se kun on hyvinkin yksinkertaista. 🙂

Seminaarissa Raija kertoi myös palautteita mitä on saanut asiakkailtaan, ja sieltä on tullutkin ihmisiltä laidasta laitaan vaikka mitä. Villivihannekset ovat tuoneet heille ihan uutta virtaa ja auttanut jaksamiseen, auttanut ummetukseen, auttanut nivelvaivoihin, auttanut anemiaan ja kohentamaan veriarvoja tosi nopeassa ajassa, suoliston toimintaan, on auttanut ihoa voimaan paremmin, kynnet ovat alkaneet kasvamaan, mutta eniten palautteita oli tullut nimenomaan energisyyteen ja sen kohentumiseen.

Villiyrtit toimivat lääkkeenä ja koko kehoa hoitavana ravintona, joten älä ihmettele jos kehossa alkaa tulehdustila laskemaan ja alat paranemaan monista vaivoista pikkuhiljaa. 😉

Kun kerran nämä asiat oppii, sen jälkeen voit hyödyntää näitä ravinnerikkaita kasveja todella usealla eri tavalla. Ja sitä paitsi, sitä saa sesonkiaikaan ilmaiseksi luonnosta, eli huhtikuusta – pitkälle syksyyn. 🙂 Eikä niitä tarvitse käyttää isoja määriä, vaan vähäinen määrä riittää.

Olen myös itse huomannut muutoksia kehossani, ainakin energisyydessä. Oma ruokavalio on muuttunut villivihannesten myötä. Automaattisesti olen alkanut haluamaan kaikkea terveellisempää, enkä ole tehnyt niin pakosta, vaan aidosta halusta. Jos mietin itseäni 4-5 vuotta taaksepäin, ruokavalioni oli kutakuinkin paljon valmisruokia, herkkuja, ei melkein yhtään vihreää, valmiskastikkeita, paljon maitotuotteita, jonkin verran sokeria, paljon suolaisia herkkuja ja lihaa, sekä vähärasvaista ruokaa. Kavereiden kanssa ollaan naurettu, ja ihmetelty ja joltain on tullut jopa todella ihmetteleviä kommentteja entiseen ruokavaliooni ja sanottu suoraan, että hyi että mitä ruokaa joskus söit.

Ääripäästä ollaan tultu vuosien aikana toiseen ääripäähän.

img_2541

Nykyään syön paljon paljon kasviksia, smoothieita, itse tehtyjä mehuja, villivihanneksia, paljon hyviä rasvoja ja öljyjä, vältän ja karsastan vähärasvaisia tuotteita, koska ne ovat arsenikkia keholle, en käytä juurikaan sokeria, vähän lihaa, jos ollenkaan ja monipuolisesti vaihtuvaa ruokaa muutenkin. En ikimaailmassa olisi nähnyt itseäni näin erilaisen ruokavalion äärellä. Eikä mikään ole tapahtunut pakottamalla, vaan aidosti sydäntä kuunnellen. Ei voi siis sanoa, että olisin ollut terveellisen ruokavalion äärellä koko elämäni, tai lähinnä nuoruusvuosieni aikana. Lapsuudessani toki syötiin perus hyvää kotiruokaa, mutta aivan eri mittakaavoissa, miten syön nykyään. Ja se onkin tässä mielenkiintoisinta, koska viime vuosien aikana olen tutustunut täysin uuteen maailmaan, joka on vienyt mennessään. 🙂 Olen tutustunut ravintoon aika kokonaisvaltaisesti, mutta myös nostanut vanhan kansan ruoan esille omassa elämässäni ja tähän maailmaan haluan tutustua perinpohjaisesti!

Olen kuullut myös puhuttavan, että syöt noita rehuja, ja TODELLAKIN SYÖN!!! <3 Olkoon ne rehuja, tai rikkaruohoja sinulle, minulle ne ovat luonnon aarteita. <3

img_3780

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *