Aivan ihanaa heinäkuista lauantaita just sulle <3

Enpä ole ennen tiennytkään, että tätä kaunokaista ja niin ihanalta tuoksuvaa kukkaa voisi syödä, tai ehkäpä koristamaan enemmänkin jälkiruokia ja lisäämään makua veteen.

Keräsin syreeninkukkia viime viikolla ja lisäilin niitä veteen tai vesikannuun makua tuomaan. Voittaa mennen tullen esanssiset juomat. Lisää syreenia kourallinen vesikannuun ja tadaa, näin saat kesältä maistuvaa vettä.

Vai miten olisi syreeninkukkia, minttua ja kuusenkerkkää veteen. 😉

Siitä voi tehdä myös syreenisokeria, mitä tein myös viime viikolla, mutta pääsin nyt vasta siitä teille reseptin jakamaan. Ohje alla:

Syreenisokeri:

  • 2 dl syreenin kukkia
  • 2 dl sokeria
  • kannellinen lasipurkki

Jos kukissa on ötököitä, huuhtele ne ensin ja kuivaa ennen kuin lisää ne lasipurkkiin. Lisää kukat ja sokeri lasipurkkiin ja sekoita ne keskenään. Sekoita päivittäin, niin näin estät kosteuspaakkujen muodostumista (paakkuja saattaa silti tulla) ja mahdollista homehtumista. Voit käyttää syreenisokeria jo seuraavana päivänä tai viimeistään silloin, kun syreeninkukat ovat kuivuneet. Lisää tätä herkkua esimerkiksi lettujen päälle tai sekaan.

Minulla oli kotona Helsinki Wildfoodsin puolukka – ja mustikkakoivusokeria, jotka oli aivan loistavat tähän tarkoitukseen. Voin sanoa, että tuoksu purkissa on aika huumaava ja maku sitäkin parempi – marjaisan kukkainen. 🙂 En käytä valkoista sokeria laisinkaan, sillä se on teollisesti käsitelty ja näin kaikki vähäisetkin ravinteet on siitä käsitelty pois ja jäljelle jää pelkkää koukuttava valkoinen sokeri, täynnä hiilihydraattia. Meidän kotoolta löytyy enimmäkseen kookosokeria tai nyt on viimeaikoina löytynyt myös kotimaista koivusokeria vaihtoehtoisesti. Niiden glykeeminen indeksi on huimasti alhaisempi kuin valkaistun sokerin.

  • Koivusokeri: GI 7
  • Kookossokeri: GI 35
  • Valkaistu sokeri: GI 68

”Mitä pienempi GI arvo tuotteessa on, sitä vähäisempi ja tasaisempi vaikutus sillä on verensokeriin.”

Valkaistu sokeri aiheuttaa sokeripiikin ja aika nopeasti myös riippuvuuden ja lähden hamuamaan automaattisesti heti muita herkkuja. Herkuttelen toki joskus, en ole täysin herkuista kieltäytynyt, vaikka pitäisi, sillä mahani ei kauheasti herkkuja siedä. Elän aikalailla 80/20 menetelmällä. 80% terveellisesti ja 20% nautiskellen välillä herkkuja. Elän sillä tavoin, mitä kehoni hamuaa ja mitä mieleni silloin haluaa. Usein se haluaa terveellistä, koska on nykyään siihen tottunut. 🙂

PS. Ihana ystäväni lisäsi syreeninkukkia myös jääpalamuotteihin. Näin voit lisätä jääpaloja vettä viilentämään ja makua tuomaan kukista, kun jääpalat sulavat vesikannussa tai vesilasissa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *